De Turkmeense president Berdimoechamedov tijdens een officiële ceremonie
NOS Nieuws

'Turkmenistan verdrijft inwoners voor evenement'

In de Turkmeense hoofdstad Asjchabad zijn meer dan tienduizend huizen met de grond gelijkgemaakt om de stad te verfraaien voor de 5th Asian Indoor and Martial Arts Games 2017. Dat concludeert Amnesty International na analyse van satellietbeelden tussen maart 2014 en september 2015.

Volgens de mensenrechtenorganisatie zijn tot nu toe naar schatting 50.000 mensen uit hun huis gezet, zonder compensatie. En de sloop van woningen gaat nog door, waardoor nog veel meer families dakloos worden. Veel bewoners zijn gedwongen om naar het platteland te verhuizen en daar werk te zoeken.

Turkmenistan is een van de meest gesloten samenlevingen ter wereld, waar burgers nauwlettend in de gaten worden gehouden. Kritiek op de regering is er nauwelijks: de weinigen die zich uitspreken, zetten hun veiligheid en die van hun familieleden op het spel. Amnesty International en andere mensenrechtenorganisaties worden niet toegelaten tot het land.

Gas- en oliereserves

De Asian Indoor-Martial Arts Games is een evenement, dat wordt georganiseerd door het Aziatisch Olympisch Comité. In 2017 strijkt de vijfde editie van het sportfestijn neer in Asjchabad, waar zo'n 5500 sporters in 19 verschillende sporten tegen elkaar uitkomen. De nadruk ligt op vechtsporten, maar op het programma staat ook wielrennen, biljarten, basketbal en schaken

Volgens Amnesty wordt het evenement gezien als een kans om internationale handelspartners aan te trekken die interesse hebben in de grote gas- en oliereserves van Turkmenistan.

Oproep

Amnesty roept de autoriteiten op onmiddellijk een einde te maken aan de huisuitzettingen en de illegale sloop van woningen. Slachtoffers moeten compensatie en goede alternatieve huisvesting aangeboden krijgen. Zij zijn extra kwetsbaar nu de winter voor de deur staat. Daarnaast vraagt de organisatie de internationale gemeenschap er alles aan te doen om druk uit te oefenen op president Berdimoechamedov om een einde te maken aan de grove mensenrechtenschendingen in het land.

Amnesty vindt dat de activiteiten van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) en dus ook het Aziatisch Olympisch Comité (OCA), niet mogen leiden tot mensenrechtenschendingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl