Bewonersbijeenkomsten over de opvang van asielzoekers verlopen vaak rumoerig
NOS Nieuws

Gemeenten worstelen met info-avonden over asielzoekers

Terwijl de stroom vluchtelingen naar Nederland aanhoudt en de nodige logistieke kopzorgen veroorzaakt, worstelen gemeenten met de vraag hoe de bewoners te informeren over de komst van asielzoekers of de meningen te peilen. Niet zelden lopen de informatie-avonden uit de hand.

De bijeenkomst die vanavond in Harlingen zou worden gehouden, is afgelast nadat enkele leden van de Nederlandse Volksunie hadden aangekondigd dat ze naar Harlingen wilden komen. Vorige week verliep een informatie-avond in de Brabantse gemeente Steenbergen, waar ook enkele NVU-leden aanwezig waren, uiterst rumoerig. NVU-leider Kusters zei later dat onder meer zijn groep dit soort avonden aangrijpt om zo te proberen de komst van de vluchtelingen tegen te houden.

De Haarlemse burgemeester Schneiders, tevens voorzitter van het Nederlands Genootschap van Burgemeesters, sluit niet uit dat er in het vervolg besloten bijeenkomsten komen. "Het is heel vervelend als er mensen van buiten de gemeente komen die dit soort avonden komen verstoren", zei hij gisteravond in het tv-programma Pauw.

Monitoren

Ook voor de bijeenkomst vanavond in het Noord-Hollandse Oosthuizen heeft de NVU zijn leden opgeroepen om daar een tegengeluid te laten horen. Vooralsnog gaat de bijeenkomst door. "We monitoren dit soort oproepen en we zijn erop voorbereid", zegt een politiewoordvoerder tegen het Noordhollands Dagblad.

Afgelopen weekend werd door enkele tientallen tegenstanders gedemonstreerd tegen de komst van zo'n 100 asielzoekers in Scheveningen. De demonstratie verliep gemoedelijk en er werden geen arrestaties verricht. Vanavond worden de bewoners geïnformeerd over de opvang van de vluchtelingen.

Raddraaiers

In de gemeente Wormerland is vanavond ook een informatie-avond over de komst van vluchtelingen. Afgelopen nacht werden er in de gemeente twee auto's in brand gestoken; die van de lokale GroenLinks-fractievoorzitter Harold Halewijn en die van zijn vrouw. Burgemeester Tange sluit niet uit dat de branden te maken hebben met de bijeenkomst.

Ondanks de autobranden gaat de bijeenkomst wel door. De gemeente heeft met de politie overlegd hoe de avond veilig kan verlopen en hoe er wordt omgegaan met eventuele "raddraaiers".

Kogelbrief

De autobranden in Wormerland zijn niet de enige acties die tegen specifieke bewindspersonen zijn gericht. Vandaag zei VVD-fractieleider Halbe Zijlstra dat hij een kogelbrief heeft ontvangen. Hij weigert echter te zwichten voor de bedreiging. "De problemen rondom vluchtelingen moeten worden benoemd", zei hij. "Ik laat me niet beïnvloeden door mensen die mij kogelbrieven sturen."

Eerder deze maand werd de burgemeester van de Overijsselse gemeente Rijssen-Holten met de dood bedreigd wegens zijn plannen om vluchtelingen op te vangen. Een man uit Wezep werd opgepakt nadat hij de burgemeester van Oldebroek had bedreigd. Kort daarvoor kregen enkele raadsleden in Rijswijk (ZH) dreigbrieven toen bekend werd dat er een asielzoekerscentrum zou komen in de gemeente.

Rust in Alkmaar

Overigens verlopen bijeenkomsten over vluchtelingenopvang niet altijd tumultueus. Bij een raadsvergadering in Alkmaar waren er gisteravond geen problemen. Direct na het eerste gejoel van de publieke tribune maakte burgemeester Bruinooge duidelijk dat dat niet was toegestaan. En daarna bleef het rustig.

In Alkmaar worden mogelijk 600 vluchtelingen opgevangen in een oud belastingkantoor. Ondanks kritische vragen uit de raad lijkt het plan door te gaan. De gemeente heeft al 26 jaar een asielzoekerscentrum, waarmee doorgaans geen problemen zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl