De Kop van Zuid gezien vanaf de brug over de Koningshaven
NOS Nieuws

Rotterdam op vijf in steden-top-10 van Lonely Planet

  • Robert Bas

    Verslaggever

  • Robert Bas

    Verslaggever

Rotterdam is tot nummer vijf verkozen in de top-10 van 'top cities in the world' van de Lonely Planet’s Best in Travel 2016. Dat heeft de grootste en meest invloedrijke uitgever van reisgidsen bekendgemaakt. Rotterdam is de enige Nederlandse stad die opgenomen is in de lijst voor volgend jaar.

Alleen de steden Kotor (Montenegro), Quito (Ecuador), Dublin en George Town in Maleisië staan boven Rotterdam. De stad werd in zijn uitverkiezing onder andere beoordeeld op zijn architectuur, aanbod van kunst en cultuur, horeca en uitgaansgelegenheden. Volgens Tom Hall, hoofdredacteur van Lonely Planet’s Best in Travel 2016, staat de stad er op deze gebieden goed voor.

"Rotterdam barst van moderne, postmoderne en hedendaagse bouwwerken en biedt de bezoeker een variëteit aan kunst, topkwaliteit restaurants en een sfeervol nachtleven. Dat maakt Rotterdam een van de 'must-see' bestemmingen voor 2016," zegt Hall.

Voor de reis en toerisme-industrie is het uitkomen van de Lonely Planet’s Best in Travel een van de hoogtepunten van het jaar. Veel wereldreizigers baseren de keuze van hun nieuwe bestemming namelijk op lijst met de top-10 van landen, steden en regio’s.
In Rotterdam is men enorm opgetogen over het nieuws. "Rotterdam is uitgeroepen tot een van de meest opwindende steden in Europa op dit moment. Een groter compliment kunnen we niet krijgen", reageert wethouder Maarten Struijvenberg.

Wethouder Maarten Struijvenberg

In Best in Travel van Lonely Planet staat een artikel over Rotterdam, met plaatsen die absoluut bezocht moeten worden. In het artikel wordt onder andere de Markthal genoemd. Daar zijn nu al veel toeristen te vinden.

Steeds meer buitenlandse toeristen bezoeken Rotterdam

De gemeente verwacht dat door de vermelding volgend jaar nog meer toeristen naar Rotterdam komen. Het toerisme naar de havenstad groeit de laatste jaren toch al. In de eerste helft van dit jaar nam het aantal hotelgasten met 13,8 procent toe ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Europese stad van het jaar

De stad van de wederopbouw trok eerder ook al de aandacht van The New York Times en de hippe 'Rough Guide'. Beiden tipten de Maasstad als plek die bezocht moest worden. En The Academy of Urbanism in Londen riep Rotterdam vorig jaar uit tot Europese stad van het jaar 2015.

Sindsdien lijkt er een stroom van toeristen van uit de hele wereld naar Rotterdam op gang te zijn gekomen. Maar volgens Struijvenberg is vermelding op de lijst van Lonely Planet niet alleen goed voor de toerismesector. Het helpt volgens hem ook goed om bedrijven ervan te overtuigen om zich in Rotterdam te vestigen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl