Vorige week werd een bijeenkomst in Steenbergen verstoord
NOS Nieuws

Harlingen blaast asiel-avond af vanwege komst NVU

Burgemeester Sluiter van Harlingen heeft een informatie-avond over de komst van asielzoekers afgelast nadat leden van de Nederlandse Volksunie hun komst hadden aangekondigd. Sluiter zegt dat een gewoon gesprek met bewoners niet meer mogelijk is als NVU-leden aanwezig zijn.

In een verklaring verwijst Sluiter naar gebeurtenissen in Steenbergen, vorige week. Daar werd een informatie-avond verstoord, ook door bezoekers van buiten de gemeente. "Een avond zonder intimidatie, schreeuwen of beledigen lijkt op basis van eerdere ervaringen in aanwezigheid van de NVU niet mogelijk", zegt de burgemeester.

De extreem-rechtse Nederlandse Volksunie stuurt leden en sympathisanten naar asiel-bijeenkomsten in heel Nederland. Gisteravond zei voorzitter Kusters in Pauw dat het er soms niet erg netjes aan toegaat, maar dat zijn leden wel gebruikmaken van hun democratische recht om een tegengeluid te laten horen.

'Intimidatie en provocatie'

Sluiter heeft naar eigen zeggen geprobeerd om in contact te komen met de NVU-leiding, maar dat is niet gelukt. Hij heeft de informatie-avond afgelast omdat hij niet wil dat inwoners onvoorbereid "aan intimidatie en provocatie worden blootgesteld".

De gemeente Harlingen houdt volgende maand een nieuwe bijeenkomst. Die is besloten. Alle inwoners van de Friese plaats worden daar persoonlijk voor uitgenodigd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl