AFP

Minister Ploumen gaat onderzoeken of ze iets kan doen tegen de export van speciaal getrainde honden naar Israël. Het gaat om dieren die kunnen worden ingezet om burgers te bijten bij ordeverstoringen.

Op vragen van D66 zei Ploumen dat ze in gesprek gaat met het bedrijf dat al 23 jaar honden levert aan Israël. Er zijn regels voor de export van strategische goederen, zoals wapens. De honden vallen daar niet onder.

Beste bedoelingen

De minister wees er in de Tweede Kamer op dat de meeste honden met de beste bedoelingen worden verhandeld. Dan gaat het bijvoorbeeld om speurhonden of blindengeleidehonden. Ze gaat nu onderzoeken of een uitzondering kan worden gemaakt voor honden die speciaal getraind worden om mensen te bijten. "Maar het is geen eenvoudige kwestie."

Behalve D66 maken ook de PvdA en de SP zich druk over de bijthonden. Volgens Kamerlid Van Bommel (SP) worden ze gebruikt als wapen om het Palestijnse volk te onderdrukken.

Partijen als de VVD en de kleine christelijke partijen vinden de hele discussie onzin. VVD'er Teeven wil dat het kabinet er vooral bij de Israëliërs op aandringt de honden zorgvuldig in te zetten.

STER reclame