ANP
NOS Nieuws

Panda's Wu Wen en Xing Ya komen naar Nederland

De reuzenpanda's die China naar Nederland stuurt heten Wu Wen en Xing Ya. Dat heeft Ouwehands Dierenpark bekendgemaakt op een persconferentie. Beide dieren zijn drie jaar oud.

De naam van het vrouwtje, Wu Wen, betekent mooie krachtige wolk. Xing Ya, betekent elegante ster. Het is de bedoeling dat ze samen voor nageslacht gaan zorgen.

Wanneer de panda's naar Nederland komen is nog niet bekendgemaakt.

Hele eer

Gisteren werd bekend dat China twee reuzenpanda's uitleent aan Nederland. Dat is een hele eer, want China leent de zeldzame dieren alleen uit aan bevriende landen.

Ouwehands Dierenpark in Rhenen is al 15 jaar bezig met de voorbereidingen voor de komst van de reuzenpanda's. De dierentuin heeft decennia lang expertise opgebouwd op het gebied van fokken, verzorging, huisvesting, bescherming van en onderzoek naar beren.

Samen met Wageningen University & Research Centre en Chinese reuzenpanda-onderzoekers ontwikkelt de dierentuin een onderzoeksplan met als doel bij te dragen aan het in stand houden van deze unieke diersoort.

China leent alleen panda's uit aan landen waarvan het staatshoofd een bezoek aan China heeft gebracht. De overeenkomst moest dus tijdens het staatsbezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima worden getekend.

Bamboe

De reuzenpanda is een bedreigde diersoort en komt alleen in China in het wild voor. De laatste telling toonde aan dat er nog ongeveer 1850 reuzenpanda’s in het wild leven. De reuzenpanda eet vrijwel uitsluitend bamboe dat in grote hoeveelheden voorkomt in het natuurlijk leefgebied.

Bij de geboorte weegt een jong ongeveer 100 gram. Een volwassen dier kan wel 100 kilo zwaar worden.

"Bijna iedereen houdt van panda's"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl