NOS Nieuws

De koning wil landherstel in China met eigen ogen zien

Koning Willem-Alexander bezoekt lössplateau

Koning Willem-Alexander heeft vanochtend een van de grootste landschapsherstelprojecten van de wereld bezocht: het lössplateau van Yan’an in Centraal-China. Door toedoen van de mens was dit gebied ter grootte van Frankrijk helemaal uitgedroogd.

In de jaren 50 en 60 werd het plateau kaal gekapt. China wilde ijzer produceren en had hout nodig voor de ovens. Ook werd er te veel vee gehouden, het land werd kaal gevreten en de vruchtbare lösslaag spoelde bij regen de rivier weg.

Bomen

Dat kale woestijnlandschap van een paar decennia geleden is nu gedeeltelijk weer groen. De in Nederland gevestigde stichting Commonland is betrokken bij het landschapsherstel. Willem Ferweda, de directeur van de stichting, vertelde verslaggever Karin Alberts dat de Chinese overheid het gebied in eerste instantie wilde laten herstellen door ingenieurs.

Ferweda: "Maar dan krijg je geen bomen, maar cement. Begin jaren 90 kwam een Duitse bosbouwer van de Wereldbank met het voorstel om bomen te planten en binnen een paar jaar bleken die investeringen van de overheid zich terug te betalen, want er kwam weer water en bodemvruchtbaarheid."

Inmiddels is een gebied van 800.000 vierkante kilometer hersteld, en de veeboeren zijn overgestapt op akkerbouw. Het was een nadrukkelijk verzoek van de koning zelf om een hele dag in Yan'an te mogen rondkijken. Hij testte het succes van het landherstel door zijn tanden stevig in een sappige appel te zetten.

Koning Willem-Alexander woont dansvoorstelling bij

Het bezoek aan Yan’an werd afgesloten met een traditionele krijgersdans. Vanavond heeft de koning een ontmoeting met de Nederlandse gemeenschap en met vertegenwoordigers van Nederlands bedrijven in Shanghai. Ook bezoekt hij een academie waar Chinese bestuurders worden opgeleid.

Koningin Máxima is niet bij het avondprogramma in Shanghai. Vanochtend moest zij ook al verstek laten gaan wegens een nierbekkenontsteking. Het staatsbezoek duurt nog tot aanstaande donderdag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl