Burgemeester Schneiders (links) en NVU-leider Kusters bij Pauw VARA-BNN

Als informatieavonden over de komst van asielzoekers nog vaker worden verstoord, kunnen het besloten bijeenkomsten worden. Dat zei burgemeester Schneiders van Haarlem, tevens voorzitter van het Nederlands Genootschap van Burgemeesters, in het tv-programma Pauw. "Ik mag uitnodigen wie ik wil", zei hij.

Schneiders vindt het "heel vervelend als er mensen van buiten de gemeente komen die dit soort avonden komen verstoren", zei hij. Aan tafel zat ook Constant Kusters van de Nederlandse Volks-Unie, die geregeld aanhangers van zijn partij naar informatie-avonden stuurt. Schneiders vroeg hem hier "alsjeblieft mee op te houden". 

De burgemeester verwees naar de bijeenkomst in Steenbergen, waar een voorstandster van asielopvang werd uitgejouwd, onder meer door NVU-sympathisanten. Schneiders denkt dat inwoners daar niet op zitten te wachten. "Er ontstaat een dermate intimiderende sfeer, dat mensen die iets anders naar voren willen brengen, dat niet meer durven en onder politiebegeleiding naar huis moeten worden gebracht."

Schneiders zegt dat informatieavond besloten worden als ze vaker worden verstoord

"Nogal staccato"

Kusters erkent dat hij doelbewust mensen naar zulke bijeenkomsten stuurt om hun mening te geven. Hij benadrukt wel dat het mensen uit de betreffende gemeente zijn of uit de directe omgeving. Intimiderend vindt hij hun optreden niet. "Dit is woede uiten. Dat er geschreeuwd wordt is misschien niet leuk, maar dat geeft wel de woede aan." Volgens Kusters maken zijn "jongens" gebruik van hun democratische recht.

Hij geeft toe dat de avond in Steenbergen uit de hand is gelopen, mede door de aanwezige NVU-leden. "Het ging inderdaad nogal staccato. Ik heb die jongens niet allemaal aan een touwtje." 

Burgemeester Schneiders zegt dat de informatieavond in Haarlem goed is verlopen, maar mocht er nog een keer zo'n avond komen, dan zal hij goed nadenken over de aanpak. "Als ik zou weten dat uw club zou komen, dan nodig ik alleen direct belanghebbenden uit." Kusters antwoordde dat de burgemeester dan "de democratie op slot" doet. Desondanks zal de NVU ook dan aanwezig zijn, zei hij. "U mag wensen wat u wilt, wij komen toch waar wij willen."

Alkmaar rustig

Een raadsvergadering over asielopvang in Alkmaar is gisteravond rustig verlopen. De raad sprak over de opvang van 600 vluchtelingen in een oud belastingkantoor. Vier burgers maakten gebruik van hun inspreekrecht: twee voor en twee tegen. Na de eerste spreker, een tegenstander, werd er geapplaudisseerd, maar burgemeester Bruinooge maakte daar meteen korte metten mee: applaus en gejoel op de publieke tribune was niet toegestaan. Daarna bleef het rustig.

Op de tribune was plaats voor veertig tot vijftig mensen; tientallen anderen volgden de vergadering in andere zalen. Ondanks kritische vragen uit de raad lijkt het plan voor de noodopvang in Alkmaar door te gaan. De gemeente heeft al 26 jaar een asielzoekerscentrum, waarmee doorgaans geen problemen zijn.

STER reclame