De fijnstof die bij de verbranding vrijkomt kan schadelijk zijn voor de gezondheid
NOS Nieuws

GGD wil regels voor houtkachels

De GGD wil dat er regels komen om de overlast van houtkachels en open haarden te kunnen aanpakken. Op dit moment kan dat niet, omdat er geen regels zijn over de uitstoot. De GGD's van Friesland, Groningen en Drenthe publiceerden vandaag een rapport met cijfers die uitwijzen dat de concentratie fijnstof soms wel tien keer hoger is dan de norm die de Wereldgezondheidsorganisatie adviseert.

De GGD gaat met het rapport in de hand naar Den Haag om te pleiten voor landelijke regelgeving om overlast door houtkachels tegen te gaan.

Strafbaar

"Als iemand een klacht heeft over de rook van zijn buren, moet eerst vastgesteld worden of dat terecht is. Er zijn nu geen instrumenten om dat te beoordelen", zegt milieuarts Frans Duijm van de GGD Groningen. "Bij geluidoverlast bijvoorbeeld, kan dat wel. Daarover zijn normen afgesproken waarop te handhaven is." Het gebruik van een houtkachel zou daarom, net als de productie van geluid, onder bepaalde omstandigheden strafbaar gesteld moeten worden.

Er zijn volgens de GGD verschillende regels denkbaar om overlast van houtrook tegen te gaan. Er zou bijvoorbeeld een maximale fijnstofnorm ingesteld kunnen worden. Of de bouwregelgeving kan zo worden aangepast dat schoorstenen altijd hoger dan omliggende gebouwen moeten zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl