Een kalfsuitbeender aan het werk ANP

De branchevereniging voor de Nederlandse vleeswarenindustrie (VNV) is het niet eens met de conclusies van een onderzoek naar vleesconsumptie en kanker van Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). 

Volgens de WHO hebben mensen die dagelijks 50 gram bewerkt vlees eten 18 procent meer kans op darmkanker. De WHO bestempelt bewerkt vlees daarom als kankerverwekkend. 

Volgens de branchevereniging is het risico op kanker complex. Het is niet afhankelijk van slechts één factor, maar van vele factoren, zoals leeftijd, dieet en leefstijl. Daarom vindt de VNV dat bewerkt vlees niet thuishoort in de categorie kankerverwekkend, waarin bijvoorbeeld ook sigaretten en asbest vallen.  

Rood vlees

De WHO heeft ook onderzoek gedaan naar rood vlees. Dat wordt ingedeeld in de categorie 'waarschijnlijk kankerverwekkend'. Mensen die dagelijks 100 gram rood vlees eten, hebben 17 procent meer kans op kanker.

De stichting Wereld Kanker Onderzoek Fonds vindt het een goede zaak dat de WHO aandacht besteedt aan de rol van voeding bij het ontstaan van kanker. De stichting adviseert om niet meer dan 70 gram rood vlees per dag te eten, en liever helemaal geen bewerkt vlees.

STER reclame