Een Palestijn die zich verzet tegen de politie wordt door twee honden aangevallen
NOS Nieuws

Kamervragen over export diensthonden naar Israël

D66 en de SP willen opheldering van het kabinet over de export van in Nederland opgeleide politiehonden naar Israël. Die 'diensthonden' worden volgens NRC Handelsblad in de bezette gebieden ingezet tegen demonstrerende Palestijnse burgers, onder wie minderjarigen. Beide partijen willen daarom dat de export stopt.

De Europese Unie verbiedt de export van goederen naar Israël als de kans bestaat dat ze voor het schenden van mensenrechten worden ingezet. Dat geldt voor wapens, camouflagekleding en warmtecamera's. Diensthonden horen daar niet bij, terwijl ze in Nederland wel als geweldsmiddel worden beschouwd.

Het bedrijf Four Winds K9 in Geffen bevestigt dat het al meer dan 23 jaar tientallen diensthonden per jaar aan het Israëlische leger verkoopt. "95 procent daarvan zijn speurhonden", zegt een medewerker. "Die doen goed werk bij terrorisme- criminaliteitsbestrijding." Die honden kunnen mensen, explosieven of verdovende middelen opsporen.

Slechts 5 procent zijn bijthonden, die bij patrouilles en arrestatieteams worden gebruikt. Behalve naar Israël exporteert het bedrijf nog naar zo'n twintig andere landen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl