Inloggen op een website
NOS Nieuws

Online beveiliging vaak onvoldoende

  • Joost Schellevis

    Researchredacteur

  • Joost Schellevis

    Researchredacteur

We beschermen onszelf nog steeds niet goed genoeg op internet. Dat is de uitkomst van een onderzoek dat het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft laten uitvoeren door het onderzoeksinstituut GfK, dat daarvoor zowel ambtenaren, werknemers als burgers heeft ondervraagd.

Volgens GfK zijn mensen zich wel steeds meer bewust van digitale dreigingen, maar handelen ze er nog niet genoeg naar. Zo hebben de meeste mensen wachtwoorden van minder dan twaalf tekens, die makkelijker zijn te kraken dan lange wachtwoorden.

Ook verandert het overgrote deel van de mensen - circa vier op de vijf - minder vaak dan eens in de drie maanden wachtwoorden. De helft van de mensen maakt geen back-ups van bestanden, waardoor die verloren gaan als bijvoorbeeld een harde schijf crasht.

Allerminst fictie

De helft van de ondervraagden zei nog nooit te hebben gehoord van termen als 'ransomware' en 'social engineering'. Dat zijn respectievelijk een virus dat bestanden ontoegankelijk maakt - en ze pas na betaling weer teruggeeft - en methodes om met behulp van misleiding iets te bereiken, zoals toegang tot een e-mailaccount of bankzaken.

Digitale dreigingen zijn allerminst fictie en ransomware is in opmars, zei staatssecretaris Dijkhoff bij de lancering van de Alert Online-campagne, die moet leiden tot veiliger online-gedrag.

Volgens de staatssecretaris wordt een op de vier ondernemers in Nederland het slachtoffer van digitale criminaliteit. "De methodes van cybercriminelen worden steeds vernuftiger", aldus Dijkhoff.

Niet automatisch verbinding maken

Het ministerie raadt gebruikers aan om regelmatig wachtwoorden te wijzigen. Ook moeten wachtwoorden sterk zijn: zo moeten ze hoofdletters, cijfers en bijzondere tekens bevatten.

Voor extra veiligheid kunnen gebruikers twee-staps-authenticatie inschakelen. Daarbij moeten gebruikers bij het inloggen niet alleen een wachtwoord invoeren, maar bijvoorbeeld ook een code die naar een telefoon wordt verzonden.

Daarnaast kunnen apparaten beter niet automatisch verbinding maken met netwerken, omdat dat proces kan worden gekaapt door kwaadwillenden. Wie op openbare netwerken surft, zoals wifi in de trein, kan het beste een vpn-verbinding gebruiken om zich te beschermen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl