NOS Nieuws

'Rabobank onderzocht wegens witwassen Mexicaans drugsgeld'

Amerikaanse autoriteiten doen onderzoek naar de Rabobank vanwege witwaspraktijken bij een voormalig Rabobank-filiaal aan de Mexicaanse grens. Dat meldt persbureau Bloomberg. De Amerikanen hebben volgens het persbureau bewijs dat medewerkers van de bank geprobeerd hebben om informatie over klanten en transacties achter te houden. Net als in Nederland zijn banken in de Verenigde Staten verplicht om verdachte transacties te melden.

De Rabobank wil niet inhoudelijk reageren. In een reactie zegt een woordvoerder dat de bank volledig meewerkt aan alle onderzoeken.

Drugsgeld

In januari werd al bekend dat de autoriteiten onderzoek doen naar de Californische filialen van de Rabobank. Toen besloot de bank de vestiging in Calexico te sluiten. Volgens Bloomberg stapelen de bewijzen zich inmiddels op. Zo was er bij dat filiaal opvallend veel cash in omloop en reden de geldwagens af en aan. Mogelijk konden drugskartels via de Rabobank jarenlang hun geld witwassen. De autoriteiten onderzoeken nog of de Rabobank de signalen wel voldoende heeft opgepikt.

Een oud-medewerker van de bank, die verantwoordelijk was voor naleving van de regels, verklaart tegenover Bloomberg dat de Rabobank hiervoor al in 2006 berispt is door de Amerikaanse autoriteiten. Op zijn advies heeft de bank toen een van de federale onderzoekers zelf in dienst genomen om het toezicht te verbeteren. Maar ook daarna zou het witwassen door zijn gegaan.

Zo zou een van de bankmedewerkers een familielid de mogelijkheid hebben gegeven grote sommen geld via de Rabobank wit te wassen, zonder de transacties te melden.

Libor

De Rabobank ligt in de Verenigde Staten al sinds 2013 onder het vergrootglas. Toen kreeg de bank van de Amerikaanse autoriteiten een boete van 800 miljoen dollar vanwege het manipuleren van de Libor-rentetarieven.

Met de schikking kocht de Rabobank verdere strafvervolging in de VS af, op voorwaarde dat de bank tot 29 oktober van dit jaar, komende donderdag, niet in andere zaken in de fout zou gaan. Mogelijk heeft de bank die voorwaarde nu geschonden.

Californië

Vorige week heeft de Rabobank de niet-Amerikaanse klanten in Californië een brief gestuurd met de mededeling dat ze niet langer welkom zijn. Het gaat om buitenlandse rekeninghouders en mensen die niet woonachtig zijn in de Verenigde Staten. Hun rekening wordt per 20 november opgeheven."De kosten om aan de integriteitsregels te voldoen voor dit type rekeningen zijn extreem hoog geworden", zegt een woordvoerder van de Rabobank.

De Rabobank heeft al langer problemen met z'n activiteiten in Californië. Afgelopen augustus moest de bank 600 miljoen euro afboeken. Financieel directeur Bert Bruggink zei toen dat het Amerikaanse midden- en kleinbedrijf minder rendabel is dan verwacht. De Rabobank werd in 2002 actief in Californië, met de aankoop van Vally Independent Bank. Daarna volgenden meer aankopen. De bank heeft nu 119 filialen in Californië.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl