Koning Willem-Alexander met president Xi Jinping van China
NOS Nieuws

Koning gaat heel kort in op mensenrechten China

Koning Willem-Alexander heeft bij het staatsbezoek in China heel kort de mensenrechtensituatie in dat land aangestipt. In een toespraak voorafgaand aan het staatsbanket zei hij dat Nederland blij is dat de dialoog over onder andere mensenrechten wordt voortgezet.

Volgens de koning waardeert Nederland de constructieve dialoog. Hij zei dat de gesprekken gaan over zaken waar ze het over eens zijn en over zaken waar ze het soms over oneens zijn, zoals mensenrechten.

Koning spreekt over mensenrechten

"Hij moest er wel iets over zeggen, maar hij deed dat op een manier waar de Chinezen niet van zijn geschrokken", zegt Koninklijk Huis-verslaggever Kysia Hekster. "Als blijk van dank voor de goede betrekkingen tussen de landen heeft China zelfs twee panda's aan Nederland te leen gegeven."

Het is positief dat hij dit publiekelijk heeft gedaan en het toont aan dat handel en mensenrechten wel degelijk samen behandeld kunnen worden.

Amnesty-directeur Nazarski

Amnesty-directeur Nazarski is tevreden over de toespraak van de koning. Amnesty had de koning voor het staatsbezoek opgeroepen de mensenrechtensituatie publiekelijk te bespreken.

"Het is positief dat hij dit heeft gedaan en het toont aan dat handel en mensenrechten wel degelijk samen behandeld kunnen worden", zegt Nazarski. Vooraf was hij naar eigen zeggen goed op de hoogte van de beperkte ruimte die de koning heeft om zoiets te zeggen. "Maar de regering erkent hiermee dat er ook voor de koning een rol is weggelegd als het gaat om mensenrechten."

Koning Willem-Alexander inspecteert de wacht

Amnesty hoopt dat de regeringsvertegenwoordigers de mensrechtenkwestie in hun gesprekken met Chinese collega's verder aan de kaak stellen.

Máxima bij banket

Bij het banket was ook koningin Máxima weer aanwezig. Eerder vandaag werd bekend dat ze een nierbekkenontsteking heeft en daardoor het programma moest missen.

  • ANP
    Koningin Maxima proost met de Chinese president Xi Jinging
  • ANP
    Koning Willem-Alexander en de Chinese president Xi Jinging
  • ANP
  • ANP
  • ANP

Het staatsbezoek duurt nog tot aanstaande donderdag. Máxima is morgen in ieder geval afwezig bij het bezoek aan het Löss Plateau. Het is nog onduidelijk of ze er 's avonds in Shanghai weer bij is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl