Een panda in Wenen
NOS Nieuws

Staatsbezoek levert Nederland twee panda's op

China stuurt twee reuzenpanda's naar Nederland. Dat maakte minister Koenders bekend tijdens het staatsbezoek aan China. Details over wanneer de dieren naar Nederland komen, zijn nog niet bekendgemaakt.

De dieren worden uitgeleend aan Ouwehands Dierenpark in Rhenen. Dat is altijd het geval bij de 'panda-diplomatie', waarbij het nationale symbool van China naar een ander land wordt verscheept om de banden aan te halen.

Volgens Koenders is de komst van de panda's een grote eer, omdat China niet vaak exemplaren van de bedreigde diersoort het land uit laat gaan.

"Dit is fantastisch nieuws," zegt een woordvoerder van Ouwehands, "niet alleen voor ons, maar voor heel Nederland."

Fokprogramma

Staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken zegt dat Nederland en China verder samen zullen werken aan andere dierbeschermingsprogramma’s. "Het biedt de kans expertise en ervaring uit te wisselen en bij te dragen aan onderzoek, fok- en natuurbeschermingsprogramma’s."

Bij de laatste panda-telling waren er wereldwijd 1864 panda's. Het overgrote deel daarvan leeft in 67 reservaten in China. Slechts een vijftigtal panda's leeft buiten China, in achttien dierentuinen in dertien landen.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat er voor Nederland geen kosten zijn verbonden aan de komst van de panda's.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl