Vluchtelingen op de grens van Kroatië en Slovenië bij Rigonce
NOS Nieuws

Opvangplekken voor 100.000 vluchtelingen langs Balkanroute

Langs de Balkanroute die leidt naar West-Europa komen voor 100.000 vluchtelingen opvangplekken. Europese leiders zijn dat in Brussel overeengekomen op een top over de vluchtelingencrisis.

De helft van opvang moet in Griekenland komen, de andere helft verderop langs de route. Het grootste deel van de opvangplekken in Griekenland moet nog voor het einde van het jaar klaar zijn, zei voorzitter Juncker van de Europese Commissie op een persconferentie. De VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR gaat daarbij helpen.

17 punten

De deelnemers aan de top kwamen een 17-stappenplan overeen om de crisis op de Balkan aan te pakken. Voor het overleg had de Europese Commissie bewindslieden uit elf landen uitgenodigd, onder wie staatssecretaris Dijkhoff.

Een van de andere maatregelen, het sturen van 400 grensbewakers naar Slovenië, was de afgelopen dag al uitgelekt. De grenswachten moeten binnen een week zijn aangekomen in Slovenië, dat de afgelopen dagen van alle landen het hardst om hulp had geroepen.

Frontex

Verder is afgesproken dat de Europese grensbewakingsorganisatie Frontex de grenzen tussen Griekenland, Albanië en Macedonië beter in de gaten gaat houden. Die landen hebben zelf ook beloofd dat ze de registratie van vluchtelingen gaan verbeteren.

"We hebben duidelijk gemaakt dat er een einde moet komen aan het beleid van mensen gewoon doorlaten", zei Juncker. "Mensen moeten worden geregistreerd. Geen registratie, geen rechten."

'Praktische afspraken, maar vooral hoofdlijnen'

De meeste maatregelen in het 17-stappenplan zijn niet erg concreet, zegt correspondent Arjan Noorlander. Er is volgens hem vooral afgesproken om vrienden te blijven. "Het klinkt doortastend, maar het blijft vooral bij woorden."

Ook de Duitse bondskanselier Merkel toonde zich na de top realistisch. "Dit is een bouwsteen, maar we moeten nog veel vervolgstappen nemen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl