Beata Szydlo, de kandidaat-premier van de winnende PiS
NOS Nieuws

Poolse conservatieven lijken alleen te kunnen regeren

De parlementsverkiezingen van vandaag in Polen zijn volgens een exitpoll gewonnen door de nationalistisch-conservatieve partij Recht en Rechtvaardigheid (PiS). De partij zou kunnen rekenen op 39,1 procent van de stemmen.

Die score is goed voor 242 zetels in het 460 leden tellende parlement en dat zou betekenen dat de PiS alleen kan gaan regeren.

Het resultaat voor Recht en Rechtvaardigheid is nog beter dan in de laatste peilingen voor de verkiezingen. Daarin werd kwam de partij van oud-premier Jaroslaw Kaczynski uit op tussen de 32 en 36 procent.

Poolse conservatieven grote winnaar

De centrum-rechtse partij Burgerforum, die al acht jaar aan de macht is in Polen, komt volgens de exitpoll uit op 23,4 procent van de stemmen. Regerend premier Ewa Kopacz heeft haar verlies erkend.

Als de exitpoll klopt, is voor het eerst sinds 1989 een partij in Polen groot genoeg om in zijn eentje te regeren. Het staat vrijwel vast dat de linkse partijen deze keer de kiesdrempel van 5 procent niet halen. Ook in 1989 wonnen de linkse partijen geen zetels.

Moslims

De overwinning van PiS kan gevolgen hebben voor de Europese koers van Polen. De eurosceptische Kaczynski voelt niets het opvangen van vluchtelingen uit moslimlanden in het overwegend katholieke land. Zijn partij is ook tegen invoering van de euro.

Dat de verkiezingen zouden gaan tussen de twee rechtse partijen stond vooraf al vast.

De kandidaat-premier van Recht en Rechtvaardigheid is Beata Szydlo (52), maar waarnemers verwachten dat Jaroslaw Kazcynski achter de schermen veel invloed zal uitoefenen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl