ANP

Nabestaanden van drie moslimmannen zijn een procedure begonnen bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens. De mannen werden in 1995 door Bosnisch-Servische troepen vermoord nadat ze door Dutchbat waren weggestuurd van de compound bij Srebrenica. 

De nabestaanden willen dat oud-commandant Thom Karremans en twee andere leidinggevenden van Dutchbat alsnog strafrechtelijk worden vervolgd, hebben de advocaten Liesbeth Zegveld en Tomasz Kodryzcki bekendgemaakt. Zegveld spande eerder een zogenoemde artikel 12-procedure aan tegen de beslissing van het Openbaar Ministerie (OM) om Karremans niet voor de rechter te brengen.

In die zaak stelde de militaire strafkamer van het gerechtshof in Arnhem de nabestaanden begin dit jaar in het ongelijk. De Dutchbat-leiding had niet hoeven te beseffen dat het wegsturen van de broer en vader van de tolk die voor Dutchbat werkte en de elektricien tot hun dood zou leiden, oordeelde het hof.

Onvolledig onderzoek

De advocaten leggen de zaak nu voor aan het Europees Hof. Volgens hen hebben het OM en het hof onvolledig onderzoek gedaan. Zo zijn de nabestaanden nooit door het OM als getuige gehoord. Ook Karremans en de twee anderen aangeklaagden zijn niet ondervraagd. Zegveld en Kodryzcki vinden dat het hof niet tot een goede beslissing kon komen omdat relevante informatie ontbrak.

Zowel het OM als de militaire kamer van het hof in Arnhem heeft bovendien zijn werk niet onafhankelijk kunnen doen, zeggen de advocaten van de nabestaanden. Vanuit het ministerie van Defensie en de leiding van het OM zou druk zijn uitgeoefend.

De advocaten wijzen daarbij naar het oordeel van de landelijke reflectiekamer. Die commissie, met deskundigen van binnen en buiten het OM, adviseerde tot strafvervolging over te gaan, maar het OM legde het zwaarwegend advies naast zich neer. Het advies bleef geheim. Ook de nabestaanden en het hof kregen het niet te zien, maar het hof had zich daar nooit bij mogen neerleggen, vinden de advocaten.

Hoopvol

De advocaten beseffen dat een procedure bij het Europese hof jaren kan duren, maar ze zijn hoopvol over de uitkomst. 

Eerder won Zegveld een procedure bij het Europese hof tegen het OM. In de zaak van een in 2004 door een Nederlandse militair doodgeschoten Irakees oordeelde het Europese hof dat het OM in zijn onderzoek grote fouten had gemaakt. 

De kritiek raakte ook de militaire kamer van het hof in Arnhem, omdat die, net als in de zaak-Karremans, het OM steunde in de weigering om tot vervolging over te gaan.

Karremans ziet de procedure bij het Europese Hof met vertrouwen tegemoet, laat zijn advocaat Geert-Jan Knoops weten: "Het hof in Arnhem heeft alles zorgvuldig afgewogen."

STER reclame