Tony Blair bij Britse militairen in Basra in Irak, eind 2005
NOS Nieuws

Blair: fouten gemaakt rond invasie Irak

De Britse oud-premier Tony Blair heeft excuses aangeboden voor de fouten die zijn gemaakt rond de invasie van Irak in 2003. In een interview met CNN benadrukt hij wel dat hij geen spijt heeft van het afzetten van de Iraakse dictator Saddam Hussein.

Blair geeft toe dat er in Irak geen massavernietigingswapens lagen opgeslagen, iets wat hij en de Amerikaanse president George W. Bush destijds wel beweerden. "De informatie die we kregen doorgespeeld, klopte niet", zegt hij.

"De informatie die we kregen doorgespeeld, klopte niet"

Volgens Blair zijn er fouten gemaakt in de planning van de oorlog. Hij zegt ook dat er een plan klaar had moeten liggen voor het Irak na Saddam Hussein. De chaos in dat land na de invasie in 2003 heeft bijgedragen aan de opkomst van terreurgroep Islamitische Staat, zegt Blair.

De spijtbetuiging van de oud-premier valt samen met de voltooiing van het onderzoek van de Britse Irak-commissie naar de gang van zaken rond de invasie in 2003. Critici zeggen dat Blair zichzelf probeert vrij te pleiten met dit soort uitspraken. "Dit interview is het begin van zijn reclamecampagne", schrijft de premier van Schotland, Nicola Sturgeon, op Twitter.

Eerder deze week was Blair ook al in het nieuws vanwege zijn rol bij de invasie in Irak. Uit een uitgelekt document bleek dat de oud-premier al in 2002 had toegezegd dat hij Bush zou steunen bij een oorlog in het Midden-Oosten.

Blair heeft altijd ontkend dat hij een geheime deal met Bush sloot om Saddam Hussein af te zetten. Volgens hem wilde hij een oorlog in Irak juist voorkomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl