De paus na afloop van synode
NOS Nieuws

Paus bekritiseert 'gesloten harten' van conservatieve geestelijken

Paus Franciscus is blij dat er enige beweging zit in de katholieke doctrine, maar hij heeft ook kritiek geuit op conservatieve kardinalen en bisschoppen die hun "harten sluiten" voor de zorgen van gewone gelovigen.

De paus hield een toespraak nadat de bisschoppen het slotdocument van de synode over huwelijk en gezin hadden voltooid. De bisschoppen pleiten hierin voor soepeler regels voor mensen die buiten de kerk zijn hertrouwd, maar ze willen niets veranderen aan de regels voor homoseksuelen.

De paus spreekt zijn waardering uit voor het resultaat. "Maar tegelijkertijd geeft hij conservatieve geestelijken die zich blindstaren op de doctrine en geen oog hebben voor de zorgen van echte mensen een veeg uit de pan", zegt Vaticaankenner Andrea Vreede.

Kop in het zand

De paus zegt in zijn speech dat de synode draaide om de hoop en de zorgen van gezinnen in de hele wereld. De kerk moet daar volgens hem beter naar luisteren.

Franciscus maakte daarbij wederom duidelijk dat pastorale zorg veel belangrijker is dan ten koste van alles vasthouden aan de kerkelijke leer. "Door de synode beseffen we dat het niet gaat om de letter, maar om de geest, niet om ideeën maar om mensen, niet formules, maar om Gods liefde en vergeving."

De paus vindt dat katholieke leiders lastige onderwerpen zonder angst tegemoet moeten treden, zonder "hun kop in het zand te steken". Hij laakte geestelijken die "zich met gesloten harten vaak verbergen achter de kerkelijke leer, zodat ze op de stoel van Mozes kunnen zitten en oordelen over moeilijke situaties en gezinnen die lijden - soms met superioriteit en oppervlakkigheid".

Grote mis

Paus Franciscus probeert sinds zijn aantreden in 2013 de discussie over deze thema's op gang te brengen. Hij zal naar verwachting begin volgend jaar met een officiële reactie op het document komen. "Hij heeft vandaag een beetje ruimte gekregen, maar hij wil meer", zegt Vreede.

Morgen wordt de synode afgesloten met een grote mis in de Sint-Pietersbasiliek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl