ANP
NOS Nieuws

Tokyo Sexwale vijfde kandidaat om Blatter op te volgen

Twee dagen voordat de deadline voor de inschrijving verloopt, heeft een vijfde kandidaat zich gemeld om FIFA-baas Sepp Blatter op te volgen. De 62-jarige Zuid-Afrikaan Tokyo Sexwale is momenteel de anti-racismeadviseur van de internationale voetbalorganisatie.

De Zuid-Afrikaanse voetbalbond SAFA steunt de kandidatuur van Sexwale. "Hij is de kandidaat van Zuid-Afrika en hopelijk van heel Afrika", zegt een woordvoerder van Sexwale. Ook de Duitse voetbalbond was eerder al positief over hem.

Er waren al vier kandidaten in de race: UEFA-voorzitter Michel Platini, de Jordaanse prins Ali, ex-FIFA-bestuurder Jérôme Champagne en oud-voetballer David Nakhid uit Trinidad en Tobago.

Steenrijke activist

Tijdens het apartheidsregime zat Sexwale samen met Nelson Mandela vast op Robbeneiland. Later werd hij hoofd van het ANC en kabinetslid. Als zakenman werd Sexwale multimiljonair. Ook zat hij in de organisatie van het WK in Zuid-Afrika in 2010.

De opvolger van Blatter zal op 26 februari worden gekozen. De ingelaste verkiezing is nodig, omdat Blatter in juni aftrad na aanhoudende beschuldigingen van corruptie. Enkele dagen daarvoor was hij juist nog herkozen voor een vijfde termijn.

Deel artikel: