NOS Nieuws

Ni hao: koning en koningin spreken in video Chinezen toe

Koning en koningin spreken Chinezen toe

Aan de vooravond van het staatsbezoek aan China spreken koning Willem-Alexander en koningin Máxima de Chinezen toe in een videoboodschap.

"Steeds meer Chinese studenten, wetenschappers, ondernemers en toeristen ontdekken Nederland", zegt de koning in het Chinees ondertitelde filmpje. "Een land dat succesvol met China samenwerkt aan een betere kwaliteit van leven, aan innovatie en aan een schoner milieu."

Willem-Alexander en Máxima zeggen enorm uit te kijken naar de ontmoetingen en gesprekken die ze zullen hebben.

Handelsdelegatie

Een belangrijk deel van het staatsbezoek staat in teken van de economische banden tussen de landen. Er reist ook een handelsdelegatie mee, met de top van het Nederlandse bedrijfsleven.

Volgens eenderde van de Nederlanders is het lastiger zakendoen in China dan een paar jaar geleden, zegt correspondent Marieke de Vries.

Vooral de toenemende bureaucratie, gebrek aan transparantie in de regelgeving en het steeds moeilijker verkrijgen van vergunningen zit Nederlandse ondernemers dwars.

Omdat de economie niet meer met dubbele cijfers groeit, ligt de prioriteit van de Chinese overheid bij het aan het werk helpen van de eigen bevolking.

"Nederlandse ondernemers hebben het moeilijker in China"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl