NOS
NOS Nieuws

Rutte: Oost-Europa doet te weinig aan vluchtelingencrisis

"Oost-Europa heeft tot nu toe weinig gedaan om de vluchtelingenstroom het hoofd te bieden." Dat zei premier Rutte nadat hij met de Europese Raad-voorzitter Tusk over de migratieproblemen had gesproken.

De vluchtelingencrisis vormt een risico voor de Europese samenwerking, zegt de premier. "De landen in Oost-Europa geven te weinig thuis. Wij hebben in het verleden veel in ze geïnvesteerd en nu doen ze te weinig. Dat ondergraaft het Europese project", zei Rutte na afloop. De vluchtelingencrisis is de grootste uitdaging waar de Europese Unie voor staat, vinden Rutte en de Pool Tusk.

De twee spraken elkaar vanochtend uitvoerig op het Catshuis. Tusk, een liberaal politicus, is in Nederland om de Europadag van de VVD bij te wonen.

Rutte: te veel gaten in de buitengrenzen

Tusk vindt het een belangrijke taak voor de gematigde politieke partijen in Europa, om ervoor te zorgen dat de buitengrenzen van Europa hersteld worden. "Niet om Europa tot een ondoordringbaar fort te maken, maar om de Europese waarden van openheid, solidariteit en vrijheid te beschermen. Alleen op die manier kunnen we radicalen tegenhouden in hun drang naar macht."

Verdeling

Rutte heeft er ook voor gepleit dat de buitengrenzen van Europa beter bewaakt worden. "We zien daar nog te veel gaten in zitten, denk aan Griekenland." Ook vindt hij dat verdeling van asielzoekers eerlijker moet. "Het kan niet zo zijn dat landen als Zweden, Nederland en Duitsland het grootste deel krijgen."​

Tusk: migratiecrisis is grootste uitdaging van dit moment

Nederland is de eerste helft van volgend jaar voorzitter van de EU. "Nederland wil als voorzitter stimuleren dat de EU zich richt op hoofdzaken en zich niet bezighoudt met dingen die de lidstaten prima zelf kunnen. Naast de aanpak van grote grensoverschrijdende problemen staan daarbij groei en banen centraal."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl