NOS Nieuws

Asielzoekers waarschuwen voor misdadigers in opvang

Mogelijk oorlogsmisdadigers in opvang

Syrische vluchtelingen waarschuwen dat in de opvanglocaties oorlogsmisdadigers zitten, die in Nederland asiel aanvragen. Steeds vaker melden asielzoekers dat bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).

Militieleden van de Syrische president Assad zouden zich onder de stroom vluchtelingen verbergen. Ook in Nederland zouden zich militieleden bevinden. Syrische activisten proberen deze mensen er nu uit te pikken en bij de autoriteiten aan te geven.

Hoe kan deze persoon hier zitten?

Syrische asielzoeker in Nederland

De NOS sprak een van de asielzoekers die bij de IND melding heeft gemaakt van de aanwezigheid van een mogelijke oorlogsmisdadiger. Volgens hem gaat het om een man die in Syrië aan de kant van Assad vocht. De asielzoeker herkende de man van foto's op Facebook.

"Ik kreeg het benauwd toen ik hem zag", zegt de vluchteling. "Hoe kan deze persoon hier zitten? Hij lacht en grapt en kan in alle rust gaan en staan waar hij wil. Hij was in Syrië verantwoordelijk voor ontvoeringen en moordpartijen. Ik kon dit niet aanzien en heb direct de autoriteiten gewaarschuwd."

Sociale media

Via sociale media worden foto's verspreid van mensen die actief hebben deelgenomen aan de oorlog in Syrië, in de hoop dat ze herkend worden. Ze worden hier aangegeven omdat er hier tenminste gerechtigheid is, zeggen de activisten. Volgens hen is de kans op vervolging in Nederland groter.

De IND onderzoekt alle meldingen. Als kan worden bewezen dat een vluchteling oorlogsmisdaden pleegde, krijgt hij geen asiel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl