Protest tegen de komst van een AZC in Steenbergen
NOS Nieuws

Ruzie over PVV splijt AZC Alert

Burgercomité AZC Alert is uit elkaar gevallen. Actievoerders die los willen staan van de PVV en een stichting willen vormen, voelen zich aan de kant gezet.

"Er is een coup gepleegd", zegt Amanda Vermeulen van de afdeling in Zeewolde. "Wachtwoorden van de website zijn geblokkeerd, we konden opeens nergens meer bij."

De "coup" is volgens Vermeulen gepleegd door Anita Hendriks, een van de initiatiefnemers van AZC Alert. Zij is ook fractiemedewerker van de PVV in de provincie Noord-Brabant.

Heibel

De heibel ontstond volgens Vermeulen toen PVV-leider Geert Wilders een campagnebezoek bracht aan Almere en de vrijwilligers van AZC Alert Zeewolde geen tijd hadden om erbij te zijn. "Toen kreeg ik bericht van Hendriks dat we er gewoon hoorden te zijn. Dat ging mij te ver. Wat mij betreft is AZC Alert er voor de bezorgde burger, niet voor de PVV."

AZC Alert is een beweging die zich verzet tegen de komst van asielzoekerscentra in Nederland. Inmiddels zijn er zo'n twintig lokale afdelingen. Vermeulen benadrukt "vaak op één lijn" met de PVV te zitten. "Maar wij willen ook met andere politieke partijen in gesprek kunnen. Iedereen is welkom bij ons, wat je ook stemt."

Kampen

Volgens Anita Hendriks is er absoluut geen sprake van een coup. "De anderen zijn zelf opgestapt." Het bezoek van Wilders aan Almere was volgens haar een uitgelezen kans voor AZC Alert om te flyeren omdat er veel media waren. "En de website is altijd al van mij geweest. AZC Alert staat op mijn naam."

Het burgerplatform is nu uiteengevallen in twee kampen. Meerdere afdelingen die zich aan de kant van Hendriks hebben geschaard onderhouden banden met de PVV. Hendriks ontkent dat politieke achtergrond een rol speelt. "Er zijn ook genoeg comités die achter mij staan waar geen enkele PVV’er actief is. Maar u begrijpt dat er nu eenmaal geen mensen van GroenLinks bij ons aanbellen."

Andere AZC Alert-afdelingen, zoals Enschede en Maastricht, hebben zich achter Amanda Vermeulen geschaard. Zij willen een stichting vormen, een tweede punt van conflict. "Wij willen professioneler worden en op provinciaal niveau gaan werken", zegt Vermeulen. "Dan kunnen we beter aansturen en zijn we toegankelijk voor iedereen."

Hendriks vindt dat ze eenzijdig een nieuw bestuur hebben opgezet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl