Na de uitzending van Nieuwsuur werd de man belaagd
NOS Nieuws

Iraakse homo's belaagd na Nieuwsuur-uitzending

  • Ben Meindertsma

    Redacteur

  • Ben Meindertsma

    Redacteur

De Iraakse asielzoeker die gisteravond in Nieuwsuur vertelde over de homodiscriminatie die hij ondervindt in de noodopvang in Apeldoorn, is na de uitzending met zijn vriend belaagd door mede-asielzoekers. Het COA bevestigt dat de mannen zijn lastiggevallen, maar kan niet met zekerheid zeggen of ze ook fysiek belaagd zijn.

Hoewel de man onherkenbaar in beeld was gebracht, had een aantal medebewoners de man toch herkend van de uitzending. In de kantine van de opvang werden hij en zijn vriend naar eigen zeggen belaagd door drie mannen. "Een van de mannen duwde mij en sloeg mij en mijn vriend met zijn mobiele telefoon", aldus de Iraakse man. "Ook namen ze foto’s van ons."

Volgens de man keerden vervolgens ook andere mensen in de kantine zich tegen de Iraakse mannen: "Ze scholden ons uit en riepen dat we weg moesten gaan".

Veiligere plek

Rond 23.00 uur uur zijn de man en zijn vriend naar buiten gevlucht. Pas om 04.00 uur durfden ze terug te keren naar de noodopvang. Na een gesprek met de beveiliging van het COA besloten ze om weer naar binnen te gaan.

Het COA is op zoek naar een oplossing voor deze situatie. De man wil het liefst verplaatst worden naar een andere locatie: "We zijn naar Nederland gekomen vanwege de homorechten in Nederland. We willen zo snel mogelijk naar een veiligere plek."

Politie

De politie bevestigt dat er gisteravond melding is gemaakt van een opstootje dat te maken zou hebben met de seksuele geaardheid van een van de betrokkenen. De beveiliging van het COA liet echter aan de politie weten dat de boel onder controle was en agenten niet hoefden te komen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl