NOS Nieuws

Zijn handen werden gebroken, maar Syrische cartoonist tekent door

'Ze hebben mijn vinger gebroken en mijn beide handen ook'

Ali Ferzat, een van de beroemdste cartoonisten van de Arabische wereld, is een paar dagen in Nederland. De winnaar van de Prins Clausprijs en de Sacharovprijs, de Europese prijs voor de vrede, woont al jaren als vluchteling in Koeweit.

Correspondent Sander van Hoorn, die ook even in Nederland is, woonde een lesje cartoontekenen bij dat Ferzat gisteren gaf aan de leerlingen van de Stedelijke Scholengemeenschap in Nijmegen. Van Hoorn zag hoe Ferzat met 'jaloersmakend gemak' liet zien hoe je met een paar lijnen een ijzersterke cartoon neerzet.

Een liftende Assad

Ferzat werd in het begin van de Arabische Lente bekend met zijn vlijmscherpe cartoons. Ook de Syrische staatskrant publiceerde aanvankelijk zijn tekeningen, maar dat veranderde in 2011 met een cartoon van een vluchtende Kadhafi, die onderweg een lifter meenam: Bashar al-Assad.

De cartoon die Ali Ferzat in problemen bracht bij het Syrische regime

Ferzat: "Toen werd ik midden in Damascus door een paar mannen van de regering uit de auto gesleurd. Ze braken mijn handen zodat ik niet meer kon tekenen."

Liefde overwint...

Het thema dat steeds terugkeert bij Ferzat is dat van de liefde die alles overwint. Ferzat tekent op het schoolbord een klein vogeltje dat met een pen in zijn snavel de sokkel omhakt van een beeld van Assad. En eentje van een tank die zich kapot rijdt op een bloem.

Ali Ferzat in 2011 in het ziekenhuis van Damascus nadat hij was mishandeld door burgerwachten van het regime van Assad

Ferzat publiceerde zijn eerste tekening toen hij 14 was. In 1969 begon hij karikaturen te tekenen voor twee Syrische staatskranten en hij kreeg al snel internationale erkenning: de eerste prijs op het Intergraphic International Festival in Berlijn en publicatie van zijn tekeningen in het Franse nieuwsblad Le Monde.

Een tentoonstelling in 1989 in Parijs kwam hem op een doodsbedreiging te staan van Saddam Hussein en een verbod van zijn werk in Irak, Jordanië en Libië.

Ferzats meest controversiële tekening is die van een generaal die geen eten maar onderscheidingen uitdeelt aan een hongerige burger.

  • Ferzat
  • Ferzat
  • Ferzat
  • Ferzat
  • Ferzat
  • Ferzat

Ali Ferzat is deze week in Den Haag en Amsterdam om samen met Europarlementariërs en publiek te praten over de situatie in en rond Syrië.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl