Constant Kusters tijdens een bijeenkomst van de NVU eerder dit jaar
NOS Nieuws

Achterban NVU actief op inspraakavonden vluchtelingen

Landelijk opererende groepen proberen inspraakavonden over de komst van azc's te beïnvloeden. Het gaat om de rechts-extremistische Nederlandse Volks-Unie (NVU) en AZC-Alert. Deze groepen proberen via hun eigen websites en sociale media zoveel mogelijk mensen te mobiliseren tegen de komst van vluchtelingen.

"Ik wil dat mijn land blijft zoals het nu is", zegt Constant Kusters, de voorman van NVU. Hij wil dat de grenzen, net als in Hongarije, worden afgesloten met een hek.

Volgens hem is de aanpak van zijn beweging erg succesvol. "We willen burgemeesters een extra zetje geven om nee te zeggen. Dat is bijvoorbeeld in Purmerend gelukt. Burgemeesters moeten blij zijn dat we er zijn."

Als er maar geen geweld wordt gebruikt.

Constant Kusters, partijleider NVU

Sander Booij van AZC-Alert benadrukt dat zijn beweging niet rechts-extremistisch is. "Wij hebben op geen enkele manier iets te maken met het NVU", zegt hij. "We willen de burger een stem geven en roepen op tot vreedzaam protest."

Steenbergen

Verschillende gemeenten maken zich zorgen over het aantal tegenstanders van buiten de gemeente dat de inspraakavonden bezoekt. In Steenbergen verliep een informatiebijeenkomst deze week tumultueus. De burgemeester sprak het vermoeden uit dat er bewust een negatieve sfeer was gecreëerd door mensen van buiten de gemeente.

NVU'er Kusters zegt dat er zo'n tien leden van zijn groep in Steenbergen aanwezig waren. "We zijn een democratie en mogen onze boosheid laten zien. Als er maar geen geweld wordt gebruikt."

Volgens Booij waren er ook ongeveer tien leden van AZC-Alert. "Maar zij kwamen allemaal uit Steenbergen. Wij vragen mensen alleen om inspraakavonden in hun gemeenten bij te wonen. De mensen die in Steenbergen de burgemeester uitjouwden, hoorden niet bij onze groep."

  • Facebook
    Een Facebookpagina van de organisatie AZC-Alert
  • AZC-Alert
    De website van de organisatie AZC-Alert

Niet alleen in Steenbergen lieten aanhangers van de NVU zich zien. Kusters zegt dat ze ook informatieavonden hebben bezocht in Purmerend, Arnhem, Enschede en Nijmegen.

Op de website van AZC-Alert staan ook aankondigingen voor protesten bij bijeenkomsten in Bergen op Zoom en Den Haag.

Volgens Kusters bezoeken vooral lokale individuele aanhangers van de NVU inspraakavonden. De NVU "begeleidt" hen door "sturing en overleg" te bieden. "We brengen de mensen met elkaar in contact." Daarnaast is flyeren, stickers plakken en spandoeken ophangen onderdeel van de strategie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl