Tofik Dibi
NOS Nieuws

Tofik Dibi komt uit de kast

Het voormalige GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi (34) heeft drie jaar na het einde van zijn politieke carrière bekendgemaakt dat hij homoseksueel is. In een interview met de Volkskrant komt hij uit de kast. Hij heeft het jarenlang moeilijk gehad met zijn geaardheid: "ik wist niet hoe het moest: moslim én homo zijn".

Dibi heeft lang geloofd dat zijn homoseksualiteit weer over kon gaan. Hij zag zijn geaardheid als een djinn. In de islamitische traditie is dat een bovennatuurlijk wezen dat bezit van mensen kan nemen, maar waarvan ze ook kunnen worden verlost. Dibi schrijft erover in zijn boek Djinn, dat vandaag verschijnt.

Geweten

Dibi besloot na de aanslagen van 11 september 2001 een voorvechter te worden voor multicultureel Nederland. Hij dacht dat dat niet kon als hij op mannen viel: dan zou niemand met een buitenlandse achtergrond naar hem luisteren.

Dibi zegt dat hij hoopte dat zijn gevoelens voor mannen door de politiek zouden verdwijnen. Tegelijk verdedigde hij als politicus de rechten van homo's. Daarmee suste hij zijn geweten, zegt hij. Bovendien hoopte hij dat mensen juist daardoor niet zouden denken dat hij zelf homo was. "Ik hield mezelf voor dat iedereen zou denken: hoe kan iemand die zo progressief is, die homo's zó oké vindt, zijn eigen homoseksualiteit geheim houden? Dan zal hij het wel niet zijn".

Interviews

Tijdens interviews was hij steeds beducht voor vragen over zijn geaardheid. Onder anderen Paul de Leeuw en Coen en Sander vroegen ernaar. In een praatprogramma zei de Egyptisch-Nederlandse Monique Samuel, die zelf uit de kast was gekomen, waarom Dibi dat niet ook durfde. Hij antwoordde dat het irrelevant was, maar zegt nu dat hij heus wel wist dat het iets had kunnen betekenen als hij als Kamerlid voor zijn homoseksualiteit was uitgekomen.

Hij had zich inmiddels kandidaat gesteld voor het lijsttrekkerschap van GroenLinks, volgens hemzelf uit ijdelheid. Doordat hij steeds werd gevraagd voor media-optredens was hij naar eigen zeggen het zicht op de werkelijkheid kwijtgeraakt.

Eenzaam

Hij werd verslagen door Jolande Sap, keerde niet terug in de Kamer, raakte zijn politieke contacten kwijt en werd eenzaam. Daardoor ging hij naar eigen zeggen nadenken. Hij kwam tot de conclusie dat hij de partij had willen redden omdat hij zichzelf niet kon redden.

Dibi heeft nog geen relatie, maar hoopt die wel te krijgen. Ook heeft hij nog geen werk: hij leeft nog steeds van zijn wachtgeld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl