NOS Nieuws

Inspectie: nog veel onveiligheid in afvalsector

In de afvalsector wordt nog volop zonder bescherming gewerkt tussen dieselwalmen en andere kankerverwekkende stoffen als kwarts, houtstof en asbest. De inspectie van het ministerie van Sociale Zaken constateerde vorig jaar overtredingen bij 59 procent van ruim 430 onderzochte bedrijven. Dat waren vooral kleine bedrijven.

Zo zagen inspecteurs werkplekken "waar alles wat je aanraakte vies en stoffig was". Ze zagen een werknemer asbest met een bezem opvegen, terwijl vegen verboden is in de afvalsector.

Mensen denken 'dat overkomt mij niet'.

Inspecteur ministerie Sociale Zaken

Het risico op het inademen van gevaarlijke stoffen bij het bewerken en recyclen van afval wordt volgens de inspectie nog steeds onderschat. Als werknemers geen beschermende maskers dragen hebben ze daar mogelijk op de korte termijn geen last van, maar op de lange termijn kunnen de gevolgen dodelijk zijn.

Ook op het gebied van veiligheid bleef er nog veel te wensen over. Veel ongelukken zijn het gevolg van contact met bewegende delen van machines die niet of onvoldoende zijn afgeschermd. Volgens de inspectie worden er onvoldoende veiligheidsmaatregelen genomen door een cultuur van gewenning. Mensen denken "dat overkomt mij niet", stelt de inspectie.

Het is wel afval hè, waar we mee werken.

Max de Vries, directeur branchevereniging

Volgens directeur Max de Vries van Branchevereniging Recycling Breken en Sorteren is het rapport minder alarmerend dan het lijkt. "Het is wel afval hè, waar we mee werken", zegt hij tegen het dagblad Trouw. "Dan kan je geen schone schoenen houden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl