CDA-leider Sybrand Buma
NOS Nieuws

EVP wil net als Buma aanpassing Vluchtelingenverdrag

De EVP, de partij van de Europese christen-democraten, wil dat het VN-Vluchtelingenverdrag wordt aangepast. Dat verdrag is niet meer van deze tijd en ongeschikt om de huidige vluchtelingencrisis op te lossen, werd geconcludeerd op een partijcongres in Madrid.

CDA-leider Sybrand Buma had dit al eerder betoogd. Hij vindt dat Nederland volgend jaar tijdens zijn voorzitterschap van de Europese Unie het verdrag op de agenda moet zetten.

Het Vluchtelingenverdrag werd in 1951 in het leven geroepen om de rechten van vluchtelingen vast te leggen. "Het was bedoeld voor Europese ontheemden die waren gevlucht tijdens de Tweede Wereldoorlog. Nu hebben we te maken met voortdurende chaos aan de Europese buitengrenzen", zei de CDA-leider in Elsevier.

Verzorgingsstaat

Het bieden van dezelfde sociale voorzieningen als de inwoners van het gastland is volgens Buma niet meer vol te houden. "Dat gaat de daadkracht van de verzorgingsstaat te boven."

De CDA-leider en de EVP vinden ook dat de nadruk veel meer moet komen te liggen op opvang in de regio, met het doel dat mensen naar hun land terugkeren zodra dat kan.

"Ik ben blij met de steun voor deze voorstellen van de andere partijen binnen de EVP", zei Buma. "Het is een belangrijke stap om de vluchtelingencrisis op lange termijn het hoofd te kunnen bieden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl