NOS Nieuws

Zorgen over veiligheid bij aluminiumsmelterij Delfzijl

De FNV maakt zich grote zorgen over de situatie bij de aluminiumsmelter Klesch Aluminium in Delfzijl, het voormalige Aldel. Volgens de vakcentrale zijn de arbeidsomstandigheden ver onder de maat. De veiligheid en gezondheid van de medewerkers kan daardoor in het geding komen.

"Werknemers moeten werken in schadelijke uitlaatgassen, ze krijgen onvoldoende persoonlijke beschermingsmiddelen en het ontbreekt aan een adequate brandweervoorziening, terwijl er wordt gewerkt met hoge voltages en allerlei potentieel gevaarlijke chemische processen", zegt FNV-bestuurder Albert Kuiper.

Veiligheid

Aldel ging eind 2013 failliet en maakte een jaar later onder de naam Klesch Aluminium een doorstart. Het moederbedrijf Klesch zegt dat de zaken nog niet optimaal geregeld zijn omdat het bedrijf zich nog in de opstartfase bevindt.

De FNV is het daar niet mee eens en zegt dat het bedrijf te weinig investeert in veiligheid. "Zo gebruikt men in een gesloten hal een grote heftruck die voortdurend uitlaatgassen uitbraakt. Werknemers worden daar ziek van. Lassers krijgen niet de beschermingsmiddelen die nodig zijn om hun werk veilig te kunnen doen. Minstens zo ernstig is het dat de brandweerorganisatie niet goed is ingericht. Als er een incident gebeurt hebben ze geen idee wat ze moeten doen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl