NOS Schaatsen

Bob de Jong stopt, maar sluit niets uit

De Jong: het schaatsen zit zo diep van binnen

Bob de Jong schaatst al een tijdje mee. In 1995 (Wim Kok was net een jaar premier en Ajax won de Champions League) was de Zuid-Hollander al te bewonderen op de NK afstanden. Hij won brons op de 10.000 meter.

Twintig jaar en vijf olympische medailles later is De Jong begonnen aan zijn laatste seizoen als professioneel schaatser. Bij Corendon. Is de 38-jarige stayer ook meteen de kopman bij de ploeg?

"Zo zie ik dat niet", stelt De Jong. "Ik heb ook nog niet met de ploeg getraind. Maar kopman of niet, ik neem wel wat ervaring mee. Ik ben gewoon deel van de ploeg en we moeten met z'n allen zorgen dat we hard gaan rijden."

Noord-Amerikaanse sportmentaliteit

De Jong noemt het "een mooie verrassing" dat Corendon hem benaderde, nadat hij de afgelopen 3,5 maand in Calgary met de Canadese selectie onder leiding van Bart Schouten had getraind. Zijn tijd in Canada was een geweldige ervaring, stelt De Jong.

"Ik heb er altijd naar uitgekeken om in Noord-Amerika te trainen en de sportmentaliteit daar mee te nemen. Calgary ademt sport. Als ze horen dat je vijf Olympische Spelen hebt meegemaakt, gaan de deuren voor je open. Dat is een totaal andere waardering voor een sporter dan in Nederland."

Laatste seizoen?

En nu is De Jong begonnen aan zijn laatste seizoen. Toch? "Zo heb ik hem wel ingestoken. Andere jaren heb ik daar ook wel over nagedacht, maar nu heb ik het van tevoren bekendgemaakt. Dus in die zin zie ik het ook wel gebeuren."

"Ik heb een prachtig mooie carrière gehad en ik wil graag nog een paar mooie prestaties neerzetten. En dat zie ik ook gewoon gebeuren. Maar ik ga niet anders het seizoen in dan andere jaren."

De Jong sluit niets uit

Toch lijkt De Jong er nog niet helemaal zeker van of hij zijn schaatsen na dit seizoen echt aan de wilgen gaat hangen. "Ook als ik met schaatsen gestopt ben, zal ik nog wel in Thialf komen. Misschien nog wel een beetje marathons rijden."

"Het schaatsen zit zo diep van binnen. Ik weet niet hoe ik dat na mijn carrière ga invullen. Ik zal zeker geen langebaanwedstrijden... nou, op dit moment zeg ik dat ik volgend jaar geen langebaanwedstrijden ga rijden. Maar ik sluit helemaal niks uit."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl