NOS Nieuws

Merkel tegen Netanyahu: wij zijn verantwoordelijk voor Shoah

Merkel over holocaust

Bondskanselier Merkel heeft in reactie op controversiële uitspraken van de Israëlische premier Netanyahu gezegd dat Duitsland zich volledig bewust is van zijn verantwoordelijkheid voor de Holocaust. Merkel sprak op een gezamenlijke persconferentie in Berlijn.

"De Duitsers hebben geen redenen om hun beeld van de geschiedenis te veranderen. Wij erkennen onze verantwoordelijkheid voor de Shoah", sprak Merkel.

Netanyahu zei in Berlijn dat "niemand mag ontkennen dat Hitler verantwoordelijk was voor de Holocaust". Maar dinsdag, op een joods congres in Jeruzalem, had hij gezegd dat de Palestijnse moslimleider Haj Amin al-Husseini, de grootmoefti van Jeruzalem, Hitler ervan had overtuigd de Joden uit te roeien. Volgens Netanyahu wilde Hitler de Joden aanvankelijk alleen verdrijven.

Netanyahu's uitlatingen op het congres veroorzaakten een storm van protest, niet alleen van de Palestijnen. De Israëlische minister van Defensie, Moshe Yaalon, zei dat de premier het verkeerd had gezien. "Het was zeker niet Husseini die ermee kwam om Joden massaal om te brengen. Het was het kwaadaardige idee van Hitler zelf."

Contraproductief

Merkel en Netanyahu spraken elkaar in Berlijn over het opgelaaide geweld tussen Israël en de Palestijnen. Merkel benadrukte dat ze instaat voor de veiligheid van Israël. Een tweestatenoplossing moet volgens haar uiteindelijk een einde maken aan het lange conflict. De bouw van nederzettingen is contraproductief, zei Merkel.

Netanyahu zei dat Israël vrede wil, maar hij wees er daarbij op dat zijn land zich moet kunnen verdedigen tegen agressie. Vrede is alleen mogelijk als het geweld tegen Israël stopt, sprak de premier.

Bij een reeks incidenten zijn de afgelopen tijd zo'n vijftig Palestijnen en negen Israëliërs om het leven gekomen.

Netanyahu heeft vandaag in Berlijn gesprekken met de Amerikaanse minister Kerry van Buitenlandse Zaken.

Netanyahu brengt Holocaust in verband met Palesteinse leider

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl