Buurtbewoners reageren tijdens de gemeenteraadsvergadering in Steenbergen
NOS Nieuws

'In het hol van de leeuw' in Steenbergen

Bij de bijeenkomst gisteravond in Steenbergen over de komst van een asielzoekerscentrum lieten vooral tegenstanders luidkeels van zich horen. Een vrouw die zich uitsprak voor opvang voelde zich "in het hol van de leeuw", zei ze na afloop tegen verslaggever Matthijs Holtrop.

"Mijn familie en vrienden vroegen me 'moet je dit wel gaan doen, moet je daar wel gaan staan. Ik vond toch dat ik het moest doen, hoe moeilijk het ook was, want ik heb ook kinderen."

Toen ze het woord nam en duidelijk werd dat ze voor de opvang van asielzoekers in Steenbergen is, werd ze al snel uitgejouwd. Ze kreeg onder meer te horen dat ze "moest oprotten". "Daar kan ik niet zo van onder de indruk raken. Dat klinkt een beetje stoer, maar dat is hun manier om hun frustratie en angst te uiten. Dat moet je maar handelen, daar kies je voor als je op zo'n podium gaat staan."

Vrijheid van meningsuiting

De vrouw heeft niet de illusie dat ze de zaal heeft kunnen overtuigen van haar standpunt. Ze vindt het vooral belangrijk dat mensen hun mening durven blijven geven. Ze hoopt dat mensen die niet hebben durven komen en zich afvragen of ze zich nog wel durven uitspreken zich door haar "een beetje gesterkt voelen zich toch uit te spreken". "Dat is zo belangrijk, die vrijheid van meningsuiting."

Verzet in Steenbergen tegen azc

Burgemeester Vos van Steenbergen sprak na afloop van een heftige en luidruchtige avond. "Maar uiteindelijk hebben alle insprekers hun verhaal kunnen doen. Daar ging het om, meningen peilen. In wat voor verhouding dat gebeurt, is niet aan ons."

Tot middernacht gold in Steenbergen, een Brabantse gemeente met 23.000 inwoners, een noodverordening. Die was ingesteld om rellen te voorkomen. Uiteindelijk bleef het na de bijeenkomst rustig in het stadje.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl