NOS Nieuws

Grimmige sfeer bij bijeenkomst over azc in Steenbergen

In Steenbergen zijn zo'n 600 mensen afgekomen op een informatiebijeenkomst over de opvang van vluchtelingen in de gemeente. De bijeenkomst verliep rumoerig. Nog voordat burgemeester Vos het woord nam, werd hij uitgejouwd.

"Laten we volwassen praten", zei de burgemeester daarop. "Vol is vol", klonk het in de zaal als antwoord.

De gemeente heeft plannen om in Steenbergen 600 asielzoekers op te vangen. Zowel tegenstanders als voorstanders lieten zich op de bijeenkomst horen. De tegenstanders waren in de meerderheid.

Eén van de insprekers zei bang te zijn voor het geloof van asielzoekers. Iemand anders sprak de vrees uit dat zijn huis minder waard wordt. De eerste voorstander werd zo lang uitgejouwd en uitgefloten, dat ze extra lang de tijd kreeg voor haar bijdrage.

  • Matthijs Holtrop - NOS
    De demonstranten hebben spandoeken bij zich
  • Matthijs Holtrop - NOS
  • ANP
    Bewoners voor de inspraakavond in Steenbergen

Eerder op de avond verzamelden zich in het centrum ruim 200 mensen, die vanaf daar samen naar de sporthal liepen waar de bijeenkomst werd gehouden. Ze riepen leuzen en hadden borden en spandoeken bij zich, met teksten als "Géén azc in Steenbergen" en "Nee", geschreven op een Nederlandse vlag.

In Steenbergen was tot middernacht een noodverordening van kracht. Er was veel politie op de been, die preventief kon fouilleren.

De gemeente had aanwijzingen dat supporters van de harde kern van Feyenoord de bijeenkomst wilden verstoren. Wie kenbaar zou maken bij de club-aanhang te horen, zou uit het centrum worden geweerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl