Pauline Broekema / NOS
NOS Nieuws

Over een paar jaar komen huizen uit de betonprinter

  • Pauline Broekema

    Verslaggever

  • Pauline Broekema

    Verslaggever

De Technische Universiteit in Eindhoven doet proeven met geprint beton. Daarmee is het na instellingen in China en de Verenigde Staten de derde in de wereld die hier mee experimenteert.

Als deze techniek een succes blijkt, kunnen huizen, viaducten, tunnels en andere betonnen bouwwerken over enkele jaren worden gebouwd door een printer.

De betonprinter lijkt op een bovenloop-hijskraan, met in plaats van een hijskabel, een op en neer beweegbare en draaibare printkop voor beton. Daar wordt via een slang beton naartoe gebracht.

Pauline Broekema / NOS
In plaats van een hijskabel is aan de kraan een op en neer beweegbare printkop gemonteerd (linksonder)

Het geheel wordt door een computer aangestuurd. Een Nederlands bedrijf bouwde de betonprinter, die zo'n 100.000 euro kost.

Op dit moment wordt onderzocht hoe fijn en welke vormen de installatie kan printen. Door het beton te printen is het mogelijk op iedere gewenste plek in de muur bijvoorbeeld draadloze sensoren aan te brengen.

Pauline Broekema / NOS
Als de betonprinter zijn intrede doet, zijn betonvlechters verleden tijd

Als de betonprinter zijn intrede doet zijn de betonvlechters verleden tijd. Voor de verstevigingen van het geprinte beton wordt gebruik gemaakt van stalen vezels, vezels van kunststof of van een mix van kunststof en biologisch materiaal zoals hennep.

De printer kan zo geprogrammeerd worden dat er holle ruimtes ontstaan, waarin later leidingen of draadloze sensoren kunnen worden geplaatst.

De betonprinter is een Nederlandse innovatie

Groningen

Onderzoeksleider professor Theo Salet verwacht dat over ruim een jaar in Nederland de eerste geprinte woning zal staan. Voor de nieuwe techniek is veel belangstelling.

Hij ziet mogelijkheden voor nieuwbouw in het aardbevingsgebied in Groningen. "In het beton kunnen sensoren en spandraden worden aangebracht. Zodra de sensoren een aardbeving registreren worden de draden aangespannen, de muren blijven staan zodat het huis veilig is." Het printbeton kan ook worden toegepast bij de reparatie van traditioneel beton.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl