De Israëlische premier Netanyahu tijdens zijn toespraak op het congres gisteren
NOS Nieuws

Netanyahu beschuldigt voormalige Palestijnse leider van Holocaust

De Israëlische premier Netanyahu heeft opnieuw gezegd dat een Palestijnse moslimleider achter de Holocaust zit. Volgens hem haalde de Palestijn Haj Amin al-Husseini, moefti van Jeruzalem, Adolf Hitler over om Joden te vermoorden in plaats van hen te verbannen.

De beschuldiging maakte deel uit van een toespraak van Netanyahu op het Zionistische Congres in Jeruzalem. In de toespraak refereerde hij aan het feit dat Husseini een bezoek bracht aan Hitler in 1941. Volgens hem speelde deze ontmoeting een grote rol in Hitlers beslissing om Joden te vermoorden.

In januari 2012 noemde Netanyahu Husseini al eens een van de architecten van de Holocaust. Hij deed dat toen in de Knesset, het Israëlische parlement.

Haj Amin al-Husseini op bezoek bij Adolf Hitler in 1941

"Hitler wilde de Joden voor de ontmoeting alleen verbannen", zei Netanyahu nu. "Husseini ging vervolgens naar Hitler en zei: als je hen verbant, dan komen ze allemaal naar Palestina."

Volgens Netanyahu vroeg Hitler aan de Palestijn wat hij dan met de Joden moest doen. "Verbrand hen", zou Husseini gezegd hebben.

Kritiek

De uitspraak komt de Israëlische premier op veel kritiek te staan. Zijn beschuldiging zou Holocaustontkenners in de kaart spelen, omdat de rol van Hitler in de Holocaust erdoor niet genoeg wordt belicht.

Netanyahu brengt Holocaust in verband met Palestijnse leider

Ook de toponderhandelaar van de Palestijnen, Erekat, neemt afstand van de uitspraken van Netanyahu. "Het is een trieste dag in onze geschiedenis wanneer de leider van de Israëlische overheid zijn buurman zo erg haat dat hij bereid is om een van de grootste criminelen ooit, Adolf Hitler, vrij te pleiten van de moord op zes miljoen Joden", zegt Erekat.

Het was het kwaadaardige idee van Hitler zelf.

De Israëlische minister van Defensie Moshe Yaalon

Ook de Israëlische minister van Defensie, Moshe Yaalon, zegt dat zijn premier het bij het verkeerde eind heeft. "Het was zeker niet Husseini die ermee kwam om Joden massaal om te brengen. Het was het kwaadaardige idee van Hitler zelf."

Het is onduidelijk op welke bronnen Netanyahu zijn beschuldiging baseert.

Husseini werd na de Tweede Wereldoorlog gezocht voor oorlogsmisdaden, maar het is nooit gelukt om hem te pakken te krijgen. Hij overleed in Cairo in 1974.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl