Getty Images

Commotie in curlingland. Er is een nieuwe bezem op de markt die de steen heel precies over het ijs kan sturen. "Het is bijna als een joystick", zegt de Nederlandse curler Jaap van Dorp (25). Hij ondertekende samen met veel topteams een statement waarin ze zich verzetten tegen deze 'directional fabric'-bezems.

Met normale bezems kun je door snel te vegen voor wrijving zorgen: "Daardoor kan je de lengte van de steen een beetje aanpassen." Door met de bezem op het ijs te wrijven, wordt het moment dat de steen grip krijgt op het ijs uitgesteld waardoor hij langer doorglijdt. 

Die nieuwe gaat rigoureuzer te werk: "Daarmee kun je hem echt van richting veranderen", legt Van Dorp uit. "En dat levert in wedstrijden heel veel voordeel op." 

Hieronder is te zien hoe met zo’n bezem een steen compleet de andere kant opgestuurd kan worden.

Van Dorp speelde met zijn team onlangs tegen Canadese en Zwitserse ploegen die gebruikt maken van de hightech bezem. "Bij de Zwitsers zagen we worpen waarvan we dachten dat ze mis zouden gaan, maar die uiteindelijk toch goed kwamen." 

Van Dorp stelt dat de curlingsport heel eerlijk is. "We hebben bijvoorbeeld niet eens scheidsrechters. Als iemand zich niet aan de regels houdt, geeft hij dat gewoon zelf toe", zegt hij.

Canada, de olympisch kampioen van 2006, 2010 en 2014, is zelf een discussie op Facebook gestart over de nieuwe bezems. Dit leidde uiteindelijk tot een openbaar statement, waarbij 22 topteams zeggen de bezems niet (meer) te zullen gebruiken. "Het is een eerste stap", zegt Van Dorp, "totdat er regels opgesteld worden door de internationale curling federatie."

Jaap van Dorp Facebook/Curling Team van Dorp

De bezemproducenten zijn niet blij met het statement van de topteams. "Dit is niet anders dan zakelijk pesten", zegt Hardline, de maker van de nieuwe high-tech bezems. Volgens het bedrijf komt het statement van de teams eigenlijk van hun sponsors, die bang zijn nog meer marktaandeel te verliezen aan Hardline. 

Hun bezems zouden bovendien helemaal geen 'directional fabric' bevatten en "zeker niet oneerlijk" zijn.

STER reclame