Een gemaskerde politieman bij een actie tegen de PKK in België (maart 2010)
NOS Nieuws

Belgische politie blundert met jihadkampen in Ardennen

De Belgische politie heeft onzorgvuldig gehandeld met het toezicht op de jihadkampen in de Ardennen. Dat concludeert het controleorgaan Comité P.

De kampen werden in 2013 georganiseerd door radicale groepen zoals Koerdische PKK en Sharia4Belgium. De organisaties stonden op een zwarte lijst van de politie, maar werden volgens Comité P niet genoeg in de gaten gehouden.

Gebrek aan communicatie

Brussel-correspondent Joris van Poppel zegt dat de Belgische politie zelfs van het bestaan van één kamp niet op de hoogte was. "Dit kwam vooral door een gebrek aan communicatie binnen de politie-organisatie zelf. Vorig jaar stonden er op Facebook al foto's van de jihadkampen in de Ardennen en toen wist de politie blijkbaar nog van niks. Dat is wel heel raar."

De politie ontdekte het kamp pas toen een patrouille het kamp toevallig controleerde. Dit had grote gevolgen kunnen hebben voor de veiligheid van de agenten.

Een gruwelijk gebrek aan capaciteit

Toezichthouder Comité P

Volgens het comité is er een "gruwelijk gebrek aan capaciteit" om online te speuren naar radicale boodschappen. Op dit moment heeft de centrale antiterreureenheid van de politie maar één medewerkster die radicale berichten online opspeurt. En ze werkt nog parttime ook. De Belgische minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon zegt dat er onlangs is beslist om een cel met tien medewerkers op te richten voor internetopsporingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl