NOS Nieuws

Zo staat de wereld stil bij Back to the Future-day

In de filmklassieker Back to the Future reizen Marty McFly en Doctor Emmet Brown met een DeLorean naar het verleden en de toekomst. In deel twee van de trilogie komen ze uit op 21 oktober 2015. Inderdaad: precies vandaag. Wereldwijd wordt stilgestaan bij wat de film heeft betekend.

Veel fans hebben zich verzameld in Los Angeles. Op het vijfdaagse evenement We're going back lopen mensen rond verkleed als Marty en 'Doc', maar er zijn ook verschillende bijeenkomsten.

De Nederlander Ismael Lotz is één van de bezoekers. Hij denkt dat het "echt een gekkenhuis wordt". "We gaan langs de filmset en bezoeken dé heldenauto: de DeLorean", zegt een enthousiaste Lotz.

 • TeamTimeCar.com
  De DeLorean uit Back To The Future
 • ANP
  Michael J. Fox speelde de rol van Marty
 • ANP
  Christopher Lloyd als Doc
 • ANP
  Michael J. Fox en Christopher Lloyd in de DeLorean
 • ANP
  Doctor Emmet Brown en Marty McFly in Back to the Future I
 • ANP

Lotz was twaalf toen hij de film in de bioscoop zag. Het is voor hem de reden dat hij uiteindelijk filmmaker is geworden. "Het is een fantastisch verhaal met een tijdloze boodschap: je hebt je toekomst in eigen hand. De manier waarop er is geregisseerd, heeft mij geïnspireerd. Je ziet veel dingen van de films terug in mijn producties."

Paradox

Programmamaker Tom Roes reisde samen met journalist Thomas Hogeling af naar Los Angeles om te onderzoeken wat de erfenis van de filmtrilogie was. "Ik moest daar echt iets mee. Ik zou mezelf voor de rest van mijn leven haten als ik dat niet had gedaan", zegt Roes in Het Parool.

De makers bezochten onder meer een fan die een museum vol spullen van de film heeft opgezet. Ook spraken ze de scenarioschrijver en bedenker van de trilogie, Bob Gale. "Hij begreep ook dat wij het helemaal te gek vonden om het echte hoverboard vast te houden. Zo'n iconisch ding. Dat is toch waar je aan denkt bij Back to the Future."

Scenarist Bob Gale en programmamaker Tom Roes

Volgens Roes zit er een paradox in de documentaire, die vanavond op NPO 3 te zien is. "In 1989 dachten de makers vooral: 2015 wordt fantastisch. En nu het 2015 is, hebben ze het alleen nog maar over hoe geweldig het toen was."

Wat doen de media?

Verschillende media pakken vandaag uit met Back to the Future-day. Radiomaker Giel Beelen wijdde een groot deel van zijn ochtendshow aan de filmtrilogie. Hij liet onder meer een DeLorean naar de studio komen. De Volkskrant, het AD en Metro pakken op hun voorpagina uit met Back to the Future-day.

 • NOS
  Kranten berichten hun voorpagina over Back to the Future-day
 • NPO
  Giel Beelen interviewt de eigenaar van de DeLorean
 • NOS
  De DeLorean voor de 3FM-studio

Tagesschau, het journaal van de Duitse zender ARD, publiceerde vanochtend een speciale nieuwsuitzending op hun Facebookpagina met daarin het nieuws van vandaag zoals Back to the Future dat had kunnen voorspellen.

Tagesschau met een speciale nieuwsuitzending

Op Facebook hebben ruim 435.000 mensen aangegeven aanwezig te zijn op de Marty McFly Welcome Party.

Wat doet het bedrijfsleven?

Colaproducent Pepsi komt vandaag met een nieuw soort frisdrank: Pepsi Perfect. Het drankje zou volgens Back to the Future II dit jaar populair zijn. Maar slecht nieuws voor de fans: de 6500 exemplaren zijn inmiddels alweer uitverkocht en worden voor honderden dollars aangeboden op eBay.

Toyota heeft een aantal voertuigen gemaakt geïnspireerd op Back to the Future en maakte daar een reclamefilmpje van waarin ook hoofdrolspelers Michael J. Fox en Christopher Lloyd figureren. Pizza Hut brengt eenmalig een pizza op de markt die in de tweede film zat.

Back to the Future is vandaag

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl