NOS Nieuws

'Grotere kans op boete voor Nederlandse Popcorn Time-gebruikers'

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

De kans dat auteursrechthebbenden gaan proberen om schadevergoedingen te eisen van Nederlandse gebruikers van de streamingdienst Popcorn Time lijkt weer wat groter te zijn geworden.

Volgens Tim Kuik, directeur van stichting Brein, die opkomt voor de belangen van rechthebbenden, wordt er in de 'wandelgangen' gefluisterd dat rechthebbenden uit de filmhoek nadenken over het beboeten van gebruikers. De eerste acties zouden al op korte termijn kunnen volgen.

Er is volgens Kuik, die hier vanochtend over sprak bij radiozender BNR, geen sprake van een collectieve actie vanuit Brein zelf. "Wij geven nog altijd de voorkeur aan voorlichting." Wel stelt de directeur dat bij steeds meer rechthebbenden het "water aan de lippen staat". Volgens Kuik komt dit onder meer door de komst van Popcorn Time.

Flinke korrel zout

Auteursrechthebbenden kunnen via een civielrechtelijke procedure proberen om een schadevergoeding te eisen. De rechthebbende stapt dan naar de internetprovider van de gebruiker, met het verzoek om gegevens te ontvangen.

De provider moet afwegen welk belang groter is, dat van de gebruiker of de rechthebbende. Het gaat bijvoorbeeld om de vraag hoe grootschalig de desbetreffende persoon gebruik heeft gemaakt van de dienst. Dat de rechthebbende "het water aan de lippen" staat, speelt geen rol, vertelt ict-jurist Arnoud Engelfriet.

Zo'n civielrechtelijke procedure, waarbij een gebruiker duizenden euro's schadevergoeding moet betalen, zou een grote verandering van beleid betekenen.

Of dit ook echt gaat gebeuren is dus nog maar de vraag. Volgens Engelfriet moeten we de uitspraken van Kuik met een flinke korrel zout nemen. "Hij heeft er natuurlijk ook belang bij om mensen bang te maken, zodat ze Popcorn Time niet gaat gebruiken. Ik vind het een wegwerpopmerking."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl