Medewerkers plaatsen een muur om het lekken van radioactief water tegen te gaan EPA

Japan heeft voor het eerst erkend dat iemand mogelijk ziek is geworden door de vrijgekomen straling bij Fukushima. Bij een medewerker van de kerncentrale is leukemie vastgesteld. 

Na de ramp heeft de regering gezegd dat de gezondheidsgevolgen van de straling minimaal zouden zijn. De medewerkers werkten in ploegendiensten zodat ze niet te lang blootgesteld zouden worden aan de straling.

Limiet

De man van in de dertig werkte ruim een jaar mee aan de opruimwerkzaamheden na de ramp in 2011. Meer dan 44.000 werknemers werden na de ramp ingezet om miljoenen liters radioactief koelwater veilig op te slaan.

De medewerker werd volgens het ministerie van Volksgezondheid aan niet meer straling blootgesteld dan de jaarlijkse limiet voor medewerkers in de nucleaire industrie. Toch vindt het ministerie dat niet kan worden uitgesloten dat de kanker direct verband houdt met de vrijgekomen straling.

Schadevergoeding

Nu blijkt dat de ramp toch mogelijk een geval van kanker heeft veroorzaakt, kan ook het bedrag aan compensaties stijgen. Werknemers die kort na de ramp in het gebied werkten, hadden recht op een schadevergoeding als ze ooit leukemie zouden krijgen door radioactieve straling.

STER reclame