Tijdelijke vluchtelingenopvang in Heumensoord bij Nijmegen
NOS Nieuws

Dijkhoff tempert verwachtingen in brief aan asielzoekers

Staatssecretaris Dijkhoff heeft in een brief aan asielzoekers in Nederland geprobeerd de hoge verwachtingen bij te stellen. Door de grote instroom zullen asielzoekers langer in geïmproviseerde opvangcentra moeten blijven, waarschuwt hij. Ook zullen ze voorzieningen met meer mensen moeten delen, langer moeten wachten tot de asielprocedure in gang wordt gezet en kan het lang duren voor familie mag overkomen, waarschuwt hij.

"Zowel uit de Eerste als Tweede Kamer klonk het geluid dat die mensen op zijn minst duidelijkheid moeten krijgen", zei Dijkhoff aan tafel bij het tv-programma Pauw.

Klaas Dijkhoff over de brief aan de asielzoekers

"Je merkt nu je op veel meer plekken opvang hebt dat ook burgemeesters bellen met vragen van asielzoekers", zegt Dijkhoff. "Meestal zijn dat dezelfde vragen. Wij proberen die te beantwoorden op voorlichtingsavonden, maar dat duurt een tijdje voordat je daaraan toekomt."

Vorige week kwamen er 2200 asielzoekers naar Nederland. De week daarvoor waren het er 2500. Dijkhoff is blij met die daling. "Voor het managen van de instroom zou het niet erg zijn als die nog verder daalt natuurlijk."

Of het er de komende week weer meer zijn? "Dat zou kunnen", zegt Dijkhoff. "Ik kan het niet voorspellen." De instroom is nog altijd meer dan in dezelfde weken een jaar geleden. In de drukste week kwamen 4200 asielzoekers Nederland binnen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl