Volkswagen Arena
NOS Voetbal

'Dieselgate' gaat ook VfL Wolfsburg hard raken

Wolfsburg verkeert in grote onzekerheid. De Duitse autostad bibbert voor de schadeclaims die de omvangrijke fraude bij Volkswagen met zich mee gaan brengen. Ook de plaatselijke Bundesligaclub, woensdag de tegenstander van PSV in de Champions League, vreest het ergste.

De voetbalclub is eigendom van Volkswagen en grotendeels financieel afhankelijk van het besmeurde automerk, dat rommelde met de software van zijn dieselmodellen. "We kunnen niet doen alsof alles nog hetzelfde is als een maand geleden", beseft technisch directeur Klaus Allofs van VfL Wolfsburg.

De mensen die in het stadion komen, werken in de fabriek. Ze kunnen wel wat overwinningen gebruiken.

Bas Dost

Toch denkt Allofs dat de club vooralsnog weinig schade zal ondervinden van de malaise bij de hoofdsponsor. "Er zijn contracten en verplichtingen, waardoor ik de komende twee jaar nog geen grote veranderingen verwacht", zegt hij.

Bouw trainingscomplex opgeschort

Niettemin heeft Allofs als gevolg van het schandaal rond VW al een ingrijpende maatregel genomen. De geplande bouw van een nieuw trainingscomplex voor de jeugdopleiding, ter waarde van circa 40 miljoen euro, is door de technisch directeur voor onbepaalde tijd opgeschort. "Het plan is niet van de baan, maar het zou ongepast zijn om uitgerekend nu de bouw van start te laten gaan", sprak Allofs enige dagen terug.

Volgens spits Bas Dost, sinds 2012 actief in Wolfsburg, is de bedrukte stemming voelbaar. "De mensen die in het stadion komen werken allemaal voor het bedrijf, dus die zijn ook niet goed gestemd. Ze kunnen dus wel wat overwinningen gebruiken."

VfL Wolfburg vreest consequeties 'Dieselgate'

Assistent-trainer Ton Lokhoff, die in Wolfsburg terechtkwam door zijn periode als rechterhand van Huub Stevens bij VfB Stuttgart, meent dat spelers en technische staf zich het beste op de wedstrijden kunnen concentreren. "Laten wij ons maar bij het voetbal houden, want we krijgen het de komende periode druk genoeg."

Het voetbal biedt de ruim 120.000 inwoners van Wolfsburg een mooie afleiding. Komende woensdag in de Champions League kan de huidige nummer vier van Duitsland ten koste van PSV een belangrijke stap in groep B zetten. Alle vier ploegen staan, na een keer gewonnen en verloren te hebben, op drie punten. Wolfsburg won thuis van CSKA Moskou en verloor de uitwedstrijd tegen Manchester United.

Oude bekenden

Dost kijkt uit naar de ontmoeting met een aantal bekenden. "Ik speelde met Luciano Narsingh samen bij Heerenveen. Een goede buitenspeler van wie ik heel veel voorzetten kreeg", herinnert de spits zich.

"Er wordt gewoon van ons verwacht dat we thuis van PSV winnen", aldus Dost "Zo is het gewoon. Zo niet, dan het is gewoon heel slecht."

Dost kijkt uit naar weerzien met secondant Narsingh

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl