D66-Kamerlid Dijkstra bekijkt een ambulance tijdens een werkbezoek
NOS Nieuws

D66 dient wetsvoorstel verplichte keuze orgaandonatie in

D66-Kamerlid Dijkstra heeft een wetsvoorstel ingediend waarbij iedere Nederlander verplicht een keuze moet maken over orgaandonatie. Ze wil dat mensen via de post wordt gevraagd of ze wel of geen orgaandonor willen zijn. Als ze na twee brieven niet hebben gereageerd, worden ze als donor geregistreerd.

Dijkstra wil met het 'Actief Donorregistratiesysteem' het aantal potentiële donoren vergroten. "We willen mensen die nog geen keuze hebben gemaakt of ze donor willen worden aanzetten om die keuze te laten registreren", zegt ze. "Zo hoeven hun nabestaanden die moeilijke keuze niet voor hen te maken."

De politica wijst erop dat mensen hun keuze elk moment kunnen aanpassen.

Kritiek

Dijkstra is al jaren bezig met de wetswijziging. Vorig jaar paste ze haar wetsvoorstel aan na kritiek van de Raad van State, die onder meer oordeelde dat nabestaanden in de toenmalige opzet te weinig invloed zouden hebben.

In het aangepaste voorstel kunnen familieleden de donorregistratie alsnog ongedaan maken, als zij aannemelijk kunnen maken dat de overledene echt geen donor had willen zijn, maar dat hij of zij bijvoorbeeld de post niet had geopend.

Ongeveer 40 procent van de Nederlanders heeft laten vastleggen wat er moet gebeuren met hun organen na de dood. Tijdens een debat, een half jaar geleden, maakten veel Kamerleden zich zorgen over het beperkte aantal orgaandonoren in Nederland, maar een meerderheid voor de wet van Dijkstra was er toen niet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl