Operatiekamer op het St. Elisabeth Ziekenhuis St. Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis

Het St. Elisabeth van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg denkt een oplossing te hebben gevonden voor mensen die de kriebels krijgen bij een ziekenhuisbezoek; met een virtuele tour kunnen patiënten voor hun bezoek het ziekenhuis doorlopen. 

"Vooral voor jonge patiënten kan een ziekenhuisbezoek soms beangstigend zijn", zegt initiatiefnemer Erik Nout. "Deze tour kan een grote mysterieuze plek misschien iets minder geheimzinnig maken."

Plastische Chirurgie, Neurologie, Neurochirurgie, Oogheelkunde. Vanaf de ingang van het ziekenhuis kun je door verschillende poliklinieken 'wandelen'. In de operatiekamers is het hele instrumentarium te bekijken.

'Een groot project'

Fotograaf Tommy de Lange legde met 200 panoramafoto's de verschillende poliklinieken in het ziekenhuis vast. "Een groot project", zegt de Tilburgse fotograaf. "Normaal maak ik foto's van horecagelegenheden en dan maak je er maar tien."

De Lange is gespecialiseerd in het maken van Streetview-foto's. Hij is één van de weinige fotografen in Nederland die een licentie hebben van Google om deze foto's te maken. Toch was de opdracht wel een uitdaging, zegt de fotograaf. 

"Wat deze opdracht ingewikkeld maakte, was dat er geen mensen op de foto's mochten. Normaal mogen er wel mensen op staan, maar onherkenbaar. In een ziekenhuis mag dat niet. Dus deze panorama's zijn voornamelijk 's nachts en heel vroeg in de morgen gemaakt."

Hoe maak je een Streetview-tour?

"Voor ieder panorama maakte ik twaalf foto's; drie foto's per kwadrant", zegt De Lange. "Dat wil zeggen: een onderbelichte foto, een normale foto en een overbelichte foto voor zowel noord, oost, zuid als west. Om de vier meter een nieuw panorama. En die link ik dan aan elkaar met speciale software van Google." Google zorgt er vervolgens voor dat iedereen de tour kan bekijken.

Dit project in het St. Elisabeth Ziekenhuis is inmiddels afgerond, maar De Lange heeft alweer een nieuw doel voor ogen. "Wat me leuk lijkt is om in het Koning Willem II-stadion, vlak voor een wedstrijd, een 360 graden-panorama te maken vanaf de middenstip. Dat je het gevoel hebt dat je op het veld staat. Hoe gaaf is dat!", zegt De Lange.

"Het lastige met dit soort dingen is alleen dat in verband met de privacy niemand in beeld mag komen. En als je dan 15.000 gezichten moet blurren, dan ben je wel even bezig. Maar misschien als we iedereen een Willem II-masker geven.. dan is het misschien wel opgelost." 

STER reclame