Henriette Reker AFP

De neergestoken nieuwe burgemeester van Keulen, Henriette Reker, wordt voorlopig vervangen door vijf anderen. Eén politicus wordt verantwoordelijk voor het beleid en het ondertekenen van belangrijke stukken, de overige vier verrichten bij toerbeurt representatieve taken en zitten vergaderingen voor. 

Reker won gisteren de burgemeestersverkiezingen, met 52,7 procent van de stemmen. Ze is partijloos, maar kan wel rekenen op steun van de CDU, de Groenen en de FDP.   

Volledig herstel

De dag voor haar overwinning werd de politica met een mes in haar nek gestoken door een man die het oneens is met het Duitse vluchtelingenbeleid. Reker was als wethouder in Keulen verantwoordelijk voor de opvang van vluchtelingen. 

Ze raakte zwaargewond, maar is niet in levensgevaar. Reker werd gisteren na een spoedoperatie kunstmatig in coma gebracht. Volgens Duitse media laten artsen haar nu zeer langzaam uit dat coma ontwaken. Het ziet ernaar uit, dat ze volledig zal herstellen

Extreem-rechts

De dader van de aanval in Keulen heeft volgens de Duitse veiligheidsdienst contacten met extreem-rechtse organisaties. De man zou al in de jaren 90 in die kringen actief zijn geweest. In Bonn zou hij banden hebben onderhouden met de "Freiheitlichen Deutschen Arbeiterpartei", een neonazi-partij die in 1995 verboden werd. In 1994 werd hij opgepakt in Luxemburg, toen hij meeliep in een mars ter nagedachtenis van de nazi Rudolf Hess. 

Volgens de Duitse veiligheidsdienst was de man van 44 de afgelopen tijd actief op rechts-georiënteerde internetfora, maar werd hij gezien als iemand die in de marge opereerde.

STER reclame