Sprintkampioen Jeffrey Hoogland
NOS Wielrennen

Op een oude baanfiets in volle vaart naar Rio

Op een oude fiets moet je het leren, maar op een oude fiets kun je ook nog Europees kampioen worden. Vraag maar aan baanwielrenner Jeffrey Hoogland en zijn teamgenoten, die een fantastisch EK reden.

Zij rijden nog steeds op een fiets die al in 2007 is ontwikkeld, in het Theo Bos-tijdperk. Er zijn tegenwoordig snellere en betere fietsen, maar toch pakte Hoogland goud op de teamsprint, de individuele sprint en de kilometer tijdrit.

"We zijn op zoek naar een nieuwe fiets en die moet voldoen aan de tijd van nu", laat Hoogland weten. "Deze werkt wel, maar is stijf. We kunnen er meer uithalen."

Oranje-feestje

De EK in het Zwitserse Grenchen waren een waar Oranje-feestje. Want naast de drie gouden plakken van Hoogland behaalde Nederland nog zes medailles: goud voor Elis Ligtlee op de individuele sprint en de keirin, brons op de teamsprint en zilver op de 500 meter.

Maar ook zilver voor Kirsten Wild op scratch en brons voor Dion Beukeboom op de individuele achtervolging.

De houdbaarheidsdatum van deze successen is twee weken, maar Europees kampioen ben je wel voor het hele jaar.

Bondscoach René Wolff

Daarmee is het olympische seizoen voortvarend begonnen voor de Nederlandse ploeg. Hoogland: "Dit toernooi is ook onderdeel van de olympische kwalificatie. Dus het was belangrijk dat we goed presteerden, zodat we als land hoog in de ranking komen."

Oranje-medailles bij EK baan beloven wat voor Rio

Thorwald Veneberg, technisch directeur van de KNWU, spreekt van een uitzonderlijk resultaat. "Voor iets minder medailles hadden we vooraf ook al getekend."

Waar komt dit succes vandaan? "Na de lichting Theo Bos en Teun Mulder viel er een gat. We hebben jongere renners helemaal opnieuw moeten opleiden en die breken nu door. Veel trainen en divers trainen, dat is het devies. De basis is nu veel breder."

Wat betekent dit voor Rio? "Het blijft een EK. Op de olympische onderdelen zegt het zeker iets over de potentie in Rio, maar een vergelijking met de Spelen kun je niet een-op-een maken."

Ook bondscoach René Wolff plaatst het succesverhaal in perspectief. "We zitten aan het begin van het seizoen. De houdbaarheid van deze successen is twee weken, dan is er weer een wereldbekerwedstrijd waar we ons mannetje of vrouwtje moeten staan om punten te halen voor de olympische kwalificatie . Maar Europees kampioen ben je wel voor het hele jaar."

'Kwalificatie kan niet meer misgaan'

De weg naar de Olympische Spelen gaat het makkelijkst via de teamsprint. Daarvoor moet Nederland in maart na de WK bij de beste negen van de wereld staan. Let wel: slechts vijf Europese landen mogen naar Rio.

Voor de EK stond Nederland al vierde: "Voor mijn gevoel kan kwalificatie niet meer misgaan", zegt Hoogland. "We staan zo stabiel in de ranking, dat we al kunnen kijken hoe we de rest van het seizoen indelen."

Bondscoach René Wolff moedigt Jeffrey Hoogland aan

Ziet Hoogland zichzelf al olympisch kampioen worden? "Hele mooie vraag... Tuurlijk hoop je het en droom je het. Als het allemaal nog wat beter wordt, denk ik wel dat er een mogelijkheid is, ja."

Het begin is er in ieder geval. En als die nieuwe fiets er ook nog komt, wie moet Hoogland dan nog tegenhouden?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl