Bondskanselier Merkel en premier Davutoglu voorafgaand aan hun gesprek
NOS Nieuws

Duitsland en Turkije willen samenwerken in vluchtelingencrisis

In ruil voor een betere samenwerking in de vluchtelingencrisis heeft bondskanselier Merkel Turkije financiële hulp toegezegd en ondersteuning bij de aanvraag van het lidmaatschap van de Europese Unie.

Ook wil Merkel het voor Turken gemakkelijker maken een visum voor Europa te krijgen, in ruil voor het tegengaan van illegale immigratie naar Europa. Duitsland verlangt van de Turken ook dat ze meer vluchtelingen terugnemen.

De Duitse bondskanselier besprak de kwestie in Istanbul met premier Davutoglu, met wie ze een gezamenlijke persconferentie hield. Davutoglu zei dat Turkije rekent op de steun van Europa bij de aanpak van de vluchtelingencrisis. Later sprak Merkel nog met president Erdogan. Dat gesprek ging ook over de toestand in Syrië.

Syrië

Davutoglu benadrukte dat de grote toestroom van vluchtelingen niet opgelost kan worden zonder een oplossing voor het conflict in Syrië. Hij vindt dat er in Syrië een veilige zone moet komen voor de opvang van vluchtelingen.

Turkije vangt naar eigen zeggen 2,5 miljoen vluchtelingen uit Irak en Syrië op. Ankara vraagt daarvoor 3 miljard euro steun van de Europese Unie.

Donderdag maakte Brussel bekend dat er een voorlopig akkoord is met de Turken over de aanpak van de vluchtelingencrisis. Een dag later sprak de Turkse AK-partij dat bericht tegen. Er zou nog steeds onderhandeld worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl